ЕНП е готова на компромиси за коалиция в ЕП. Не отстъпва от принципа на водещите кандидати (ВИДЕО)

Европейската народна партия (ЕНП) е готова на компромиси, за да формира мнозинство с другите проевропейски сили в Европейския парламент, но не отстъпва от принципа на водещите кандидати, каза днес нейният водещ кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер (ХСС-Германия).

“ЕНП е готова на всички необходими компромиси”, каза Вебер на пресконференция след заседание на лидерите на политически групи в Европейския парламент. “Защото ние знаем, че не можем да празнуваме голяма победа. Загубихме места. Но все още сме първата партия е сме готови да разговаряме с всички, да седнем заедно и да се опитаме да намерим общо разбиране за бъдещето”.

Концепцията за водещите кандидати означава, че държавните и правителствените ръководители (Европейският съвет) трябва да изберат следващия председател на Комисията между тези кандидати посочени от европейските политически партии преди изборите. Зад тази концепция стои германската канцлерка Ангела Меркел. Френският президент Еманюел Макрон обаче заяви, че “не се чувства обвързан с нея” и че “тя не може да се прилага автоматично”.

Днес всички лидери на групи в Европарламента се обявиха в полза на концепцията. Това потенциално означава сблъсък между тях и Европейския съвет, ако той откаже да номинира някого от водещите кандидати. Държавните лидери номинират шефа на Комисията, но той трябва да получи одобрението на Парламента.

По-късно днес държавните и правителствените ръководители ще дадат начало на процеса на номинации на работна вечеря в Брюксел. Още преди изборите Макрон каза, че следващият шеф на Европейската комисия трябва да има опит на най-високо ниво в изпълнителната власт на страната си или в ЕС. Той посочи, че от тази гледна точка французинът Мишел Барние (ЕНП), главен преговарящ на ЕС за Брекзит, е кандидат достоен за обсъждане.

Вебер не отговаря на критериите на Макрон, защото никога не е заемал пост нито в правителство, нито в Европейската комисия. Барние, обратно, е бил два пъти комисар, а също министър на външните работи и на земеделието.

“Естествено, че подкрепям Вебер, но не всички коалиционни партньори правят това”, каза тази вечер Меркел, пристигайки на вечерята, визирайки социалдемократите, които са част от правителствената коалиция в Германия. “Но, естествено, че системата на водещите кандидати е важна”.


Водещият кандидат на лявоцентристите в ЕС е холандецът Франс Тимерманс, който е първи зам.-председател на сегашната Комисия.

Макрон заяви пред репортерите, че би предпочел тази вечер лидерите да обсъждат програмни приоритети а не имена, но веднага след това изброи Барние, Тимерманс и датската либералка Маргрете Вестагер, в момента еврокомисарка по конкуренцията, като негови предпочитани кандидати за председател на Европейската комисия.

“Трябва да построим едновременно проект, платформа за действие за всички проевропейски сили и да изберем личността, която може да го носи и въплъти, тази, която има нужда от двойно мнозинство – в Европейския съвет и в Европейския парламент”, каза Макрон.

Той каза, че ще има отделни срещи с лидерите на държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия), с Меркел и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Испанският министър-председател социалист Педро Санчес заяви ясна подкрепа за Тимерманс:

“От 2004 година нямаме прогресивен председател на Европейската комисия”, каза Санчес. “Мисля, че Франс Тимерманс е най-най-добрият кандидат за Комисията…Той има качествата и способността да изгражда съгласие между различните политически семейства”.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *