Еврохроника

Българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ-ЕНП) заяви днес, че средствата от бюджета на ЕС за бежанската криза не трябва да са за сметка на инвестиции, нито бюджетът трябва да бъде използван за принуждаване на държавите-членки как да реагират при решаването на бежанската криза. Новаков говори по време на пленарно заседание в Страсбург за насоките за бюджета на ЕС за 2017 година.

Леви европейски лидери се събират в Париж на 12 март, съобщи председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Инициативата е негова, а домакин в Елисейския дворец ща бъде френският президент Франсоа Оланд. Ще бъдат обсъдени програма за прогресивни реформи, сред които въвеждането на минимална работна заплата във всяка държава членка, изравняване в заплащането и пенсиите на мъжете и жените и инвестиране на до 6 на ост от БВП на страните-членки в образование. Оланд ще представи програмата, а Станишев – идея на левите за план „Маршал“ за младежта в Европа, се казва в съобщението. То се позовава на изследване, според което всеки пети младеж в Европа е безработен.

Против 3 милиона евро допълнителни разходи за автопарка им гласуваха вчера депутатите от Европейския парламент, съобщава “Политико”. Сега парламентът харчи 7 милиона евро годишно за шофьори на договор, които возят депутатите. Отхвърленият план на негови главен администратор Клаус Веле предвиждаше годишни разходи от 10 милиона евро годишно да се наемат 110 постоянни шофьори, само униформите на които щяха да струват 116 хиляди евро, съобщава изданието.

Срещу хибридните заплахи ще си сътрудничат Европейският съюз и НАТО. Това заявиха след среща днес председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Темата ще е в дневния ред на срещи на върха на ЕС през юни в Брюксел и на НАТО през юли във Варшава. Става дума за защита на ключови граждански инфраструктури и киберзащита. Комисията очаква “значително намаляване на незаконните преминавания на границата” между Турция и ЕС, след като НАТО прати свои кораби с наблюдателна мисия в между турския брят и гръцките острови в Егейско море, каза Юнкер. Той добави, че връщането на нелегалните мигранти от Гърция в Турция може да изисква промени в турското и гръцкото законодателство. В момента между гръцките острови в Егейско море и турския малоазийски бряг са пет натовски кораба с хеликоптери на борда и ще бъдат пратени още, каза Столтенберг. Алиансът и европейската гранична агенция “Фронтекс” са разменили офицери за връзка, за да обменят информация за трафика в района в реално време, добави той.

С 275,5 милиона евро увеличава Европейската комисия извънредното финансиране за тази година на фондовете си за убежище, миграция и интеграция и за вътрешна сигурност. Това става за сметка на все още неразпределени средства от бюджета на ЕС за тази година. Увеличението следва решение на среща на върха на ЕС от 18 и 19 февруари т.г. за спешни действия във връзка с хуманитарната ситуация в Гърция и Западните Балкани, където са блокирани десетки хиляди мигранти. Двата фонда досега разполагаха с общо188.98 милиона евро. Сега към тях се прибавят съответно 193.5 милиона евро за Фонда за миграция, убежище и ингеграция и 82 милиона евро за Фонда за вътрешна сигурност.

Допълнителни мерки в помощ на селското стопанство ще обсъждат на 14 март в Брюксел европейските министри на земеделието, каза европейски източник. Те ще бъдат в отговор на на трудности в няколко сектора на отрасъла – млекопроизводство, свиневъдство, плодове и зеленчуци. През септември м.г. Комисията отпусна помощи от общо 500 милиона евро, главно за млекопроизводството и свиневъдството, заради претърпените от тях загуби от руското ембарго. Не всички държави-членки са приложили напълно помощния пакет, съобщава Съветът на ЕС.

Европейската централна банка, съобщи, че намалява лихвата си по депозитите на -0,4% от -0,3%, а основната си лихва на 0% от 0,05%. Банките ще трябва да плащат, за да държат парите си в ЕЦБ, а тя да им плаща, ако вземат назаем от нея. Мярката следва прогноза за продължаваща дефлация в еврозоната.

Санкциите за застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна срещу 146 физически и 37 юридически лица продължи днес с още шест месеца ЕС. Санкционираните включват бившия президент на Украйна Виктор Янукович и бившия министър-председател Микола Азаров, както и лидери на руските етнически сепаратисти в Донбас. Решението за тях беше взето на 4 март 2014 година.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *