Европа ще направи услуга на Путин, ако се затвори за руснаци

Дали Европейският съюз да затвори границите си за руснаците? Няма да ги затвори, само ще отмени облекчения визов режим, решиха 27-те и това е правилно.

Пълно затваряне искаха балтийците, Полша, скандинавските страни. Аргументите им звучаха и звучат убедително на първо четене: тези, които подкрепят войната на Путин и газовия му шантаж към Европа, идват свободно в нея – на почивка, на пазар. Това не може да продължава.

Ако обаче Европа приеме тези аргументи, тя ще си вкара автогол и ще направи услуга на руския лидер. Тя ще му даде аргумент да каже: Виждате ли, драги сънародници, подлият колективен Запад ви наказва не за друго, а затова че сте руснаци. Значи моята борба против домогванията на подлия Запад е справедлива.

Не напразно Путин има 80 на сто рейтинг на одобрение въпреки жертвите и икономическите изпитания, които войната му донесе на Русия. Това одобрение той дължи на неща, които режимът му запази от съветските времена – масираната пропаганда и репресията. Взети заедно, те произвеждат “цимента” на тоталитарните режими – формална масова подкрепа, зад която има масова апатия и страх. По-старото поколение българи, които помнят тоталитаризма, си ги спомнят. В Русия те още не са мръднали.

Да се върнем към предишната студена война и да си спомним кое донесе победата на колективния Запад в нея. Не бяха оръжията, макар надпреварата във въоръжаването да беше стигнала до критичен предел.

Победата на Запада донесе сравнението. Сравнението между life и жизнь. Life победи и събори както желязната завеса, така и Берлинската стена.

Затова ЕС и НАТО не бива да отнемат на руснаците възможностите да сравняват. Путин сам спусна нова желязна завеса и от двете ѝ страни картината става все по-близка до тази отпреди 1989 г. Сравнението все някога води до избор и естественият избор винаги е в полза на свободата и благоденствието, т.е. на life. Никоя пропаганда не може да го осуети, е урокът на историята.

Дали Украйна ще стане членка на НАТО е фалшив въпрос. Тя вече де факто е. Не само защото вече е по-натовски въоръжена от държави членки като България например. А защото въоръжените ѝ сили изпълняват де факто задача на алианса – да пазят Европа от агресор, който иска да върне историята назад.

Западът трябва да продължава да подкрепя Украйна с оръжия и да не позволи на Путин да победи. Но дългосрочната западна задача е в Русия – да бъде подкопана подкрепата за Путин. И това няма да стане с изолиране на руснаците (то по-скоро би ги сплотило около президента им), а точно с обратното.

Затвори ли си Западът границите за нас по време на комунизма? Не, въпреки че имаше визов режим. Изолира ли деморатичният свят Германия след Втората световна война? Доктрината “Труман” и планът “Маршал” направиха точно обратното, за да издигнат стена срещу настъплението на съветския комунизъм. И резултатът е близо 70 години мир и благоденствие в Европа.

В Китай и Корея САЩ не постигнаха това, което постигнаха в Европа и далечните му последствия виждаме в Тихия океан днес – ракетни и опити, ядрено въоръжаване, експанзионизъм.

Украйна цяла, или не съвсем, трябва да стане витрина на свободата и благоденствието (каквато беше някогашната Западна Германия спрямо Източна). Украйна трябва да стане витрина, която да налага сравнения, на които режимът на Путин няма да устои. Той го знае и затова иска да я унищожи, още когато тя подписа своето всеобхватно споразумение да асоцииране и свободна търговия с ЕС през 2013 г. Путин ще води тази война с цената на всичко, защото тя е война на неговото политическо (което в Русия означава и физическо) оцеляване. Но войната не е само борба на оръжия и армии. Тя е сблъсък на системи. И свободният свят трябва да използва в нея всички предимства на своята система, а не да ги забранява за населението на противника. Той трябва да го спечели на своя страна, за да не го оставя в лапите на неговия режим.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *