Еврокомисията ще предложи безвизов режим за Украйна

Европейската комисия ще предложи на държавите-членки да разрешат на 46-те милиона украинци да пътуват без визи до ЕС, съобщи днес председателят ѝ Жан-Клод Юнкер.

Това е награда за процеса процеса на реформи в Украйна, който той нарече „много впечатляващ“, давайки за пример въвеждането на електронни декларации и ключови назначения в агенция за борба с корупцията.

Юнкер, Туск и Порошенко в Брюксел днес. Снмика Европейска комисия
Юнкер, Туск и Порошенко в Брюксел днес. Снмика Европейска комисия

„Имаме споделен интерес да улесним нашите граждани да пътуват до страните на другите“, каза Юнкер на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко и председателя на Европейския съвет Доналд Туск ден преди втората годишнина от анексирането на Крим от Русия.

Европейската комисия вчера е решила да отпусне 20 милиона евро хуманитарна помощ на Украйна, съобщи Юнкер. Той каза, че прекарва „доста време на телефона“ с Порошенко.

„Аз уверих президента Порошенко, че политика (на ЕС – б.м.) на непризнаване (на анексията – б.м.) остава“, каза Туск.

„Продължаваме да подкрепяме дипломатическите усилия да бъде приложено споразумението от Минск“, добави той. „Още усилия са необходими. Нашите икономически санкции спрямо Русия остават свързани с пълното изпълнение на споразумението от Минск“.

„Обсъдихме и въпроса за Надя Савченко, която е още незаконно арестувана в Русия, каза Туск за украинската военна пилотка, която е в руски затвор. „Нека в този контекст да повторя призива на ЕС за незабавното ѝ освобождаване заедно с всички други незаконно задържани украински граждани“.

Туск изрази надежда, че Украйна ще преодолее „политическите трудности“, свързани с подкрепата за правителството на министър-председателя Арсений Яценюк. Той каза, че пакетът от над $17 милиарда заеми от МВФ в подкрепа на Украйна трябва да бъде отпуснат напълно.

Порошенко прогнозира, че до края на месеца ще има решение на политическата криза в страната му.

“Мога да ви обещая, че няма да има предсрочни парламентарни избори”, каза той. “Политическата коалиция ще е цяла и ще се основава на два принципа – ориентирана към реформи и към ЕС”.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *