Драма в Космоса заради повреден "Союз"

Повреден е “Союз-22”, руският космически кораб, който трябваше да прибере двама руснаци и един американец от седемте души в Международната космическа станция. Роскосмос каза днес, че на 20 февруари ще изпрати друг кораб, “Союз-23”, да ги върне и че “Союз-22” ще се върне празен. Той обаче може да се използва в краен случай, ако се наложи спешна евакуация на останалите четирима души на борда на МКС. От него в средата на декември е изтекла охладителна течност. Предполага се, че причината е пукнатина отворена от малки метеорити. Руснаците отхвърлят вероятността за технически или конструктивен дефект.

Цялата Европейска комисия ще се изсипе в Киев за консултации на най-високо равнище с украинското правителство в началото на февруари.

Meta съобщи, че от февруари Facebook и Instagram няма да дават на рекламодателите данните за пола на тийнейджърските протребители на мрежите, а само възрастта им. Тази информация служи за насочване на рекламни съобщения към публиката.

Последният крал на Гърция Константин II почина във вторник вечерта в атинска болница и ще бъде погребан частно в семейно имение край гръцката столица. Полковниците, взели властта с преврат през 1967 г., го принудиха да замине в изгнание и ликвидираха монархията. Гърците я отхвърлиха повторно на референдум след падането на хунтата през 1974 г. и Константин беше принуден да остане в изгнание до 2013 г., когато се завърна да доживее дните си в Гърция. Той не беше популярен, защото се беше съгласил да приеме клетва от превратаджиите, въпреки настояването на сваления от тях премиер Панайотис Канелопулос да разпореди на лоялните на короната военни да го смажат. Константин не посмя, за да избегне кръвопролитие, а след неуспешен опит да организира контрапреврат полковниците го прогониха заедно със семейството му. Той се беше възкачил на трона три години по-рано. Константин II е втори братовчед на крал Чарлз III и кръстник на престолонаследника принц Уилям.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *