Доналд Тръмп е ходещ учебник...

…по популизъм.

Когато види проблем, той не търси решение, а враг, когото да обвини за проблема.

В случая с коронавируса в САЩ това е Европа:

“ЕС не взе същите предохранителни мерки за ограничаване на пътуванията от Китай и други рискови страни. В резултат на това голям брой огнища на зараза в САЩ бяха породени от пристигнали от Европа хора”, каза Тръмп.

САЩ забраняват влизанията от ЕС, защото там има коронавирус. Не забраняват обаче тези от Обединеното кралство, където също има коронавирус. С какво британците са по-безопасни за Америка от останалите европейци? Мирише на “разделяй и владей”.

Решението на Тръмп веднага срина борсовите индекси по целия свят. Флиртът с масите има цена.

Другата реакция на популиста е: да се затворим към лошия и опасен свят. Илюзия е, че това ще помогне, щом вирусът вече е влязъл в страната ти. И британците, които Тръмп великодушно пощади, днес осъдиха на правителствено ниво забраната му. 

А по летищата в Европа пътниците, особено американските го псуваха. “Нелепо е”: Забраната на пътуванията на Тръмп сее паника по европейските летища”, е заглавието на Ройтерс.

Типично за американците, особено за тези като Тръмп, е да не разбират разликата между ЕС и САЩ. Първият не е федерация и няма централно правителство.

Здравеопазването е област на споделена компетентност между ЕС и държавите членки. Тук правомощията на съюза са ограничени в рамките на предвиденото от договорите. Той има преобладаващо координираща роля. 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *