Днес: Турция, Русия, Либия, Брекзит, корупция

Турция. Имаме проблем. Турция, най-близката географски съюзничка на България в НАТО, става все по-близка с Русия. Това заяви самият Реджеп Тайип Ердоган днес, заминавайки на посещение при Владимир Путин в Москва. Турция иска не само реципрочни доставки на руско и турско оръжие, но и съвместно производство на оръжия с руснаците и е готова заради това да рискува да загуби доставките на най-модерния американски изтребител Ф-35. България, макар да няма военната и икономическата тежест на Турция, трябва да изстиска от този лимон лимонада.

Либия. Гражданският конфликт ескалира, като прокси силите са ясно изразени. Въоръжен от Русия и политически подкрепян от Египет, Саудитска Арабия, и ОАЕ, военният командир и отскоро “маршал” Халифа Хафтар вече е в околностите на Триполи и води ожесточени сражения да превземе столицата и да свали междунардно признатото правителство на Файез ас Сарадж. Днес неговата авиация бомбардира единственото действащо гражданско летище на Триполи и принуди властите да го затворят. ООН и ЕС се ограничават с призиви за прекратяване на огъня, САЩ изтеглиха военния си контингент.

Брекзит. Последний напън вече е настал. Утре Тереза Мей отива на крака при Ангела Меркел и Еманюел Макрон, за да ги увещава да й дадат време до 30 юни, за да стигне до споразумение с опозицията по Брекзит със сделка. Правителството й дори определи за всеки случай дата за европейски избори, които все още се надява да не се наложи да провежда. В същото време депутат от управляващата Консервативна партия иска “неофициален, индикативен” вот на недоверие срещу Мей, който да убеди ЕС-27 да отхвърли на молбата й за отсрочка на извънредна среща на върха в сряда. Отсега си мисля за какво ще говори Бойко Борисов на репортерите след този Европейски съвет – по темата й или за “Апартаментгейт”. Със сигурност ще говори за каквото го питат. А  ще го питат за това, което повече  ги вълнува (докато един голям къс от ЕС е на път да се откърти хаотично с непредвидими последици).

Иран. САЩ обявиха елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация. За първи път Вашингтон обявява за терористи военните на друга държава. Администрацията на Тръмп не послуша опасенията на дипломати за рисковете от такава стъпка. Иран обеща ответни действия.

Война на институциите. Участниците в днешния Консултативен съвет за национална сигурност при президента, който беше за корупцията, решили да не излизат с общо становище след края му. Президентът и премиерът излязоха с отделни диаметрално противоположни версии. След тях не е ясно какво е националното в този орган и какво общо има той със сигурността. Днес послужи за арена на борба между институциите и за  предизборна пропаганда. Освен това Борисов осветли публиката за това кой може да накаже Цветан Цветанов: “Господ, хората и аз”. Ако махнем, хората, чийто глас е глас Божи, остава “Господ и аз”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *