Днес: Сараи, въглища, НАТО и др.

Сараи: Доган си купил сараите, където досега живееше под наем, казва “Капитал”. Явно е събрал пари, откакто купи 70% от ТЕЦ Варна. Пък снощи БТА вика, че Финландия от 2029 г. щяла да закрие ТЕЦ-овете си на въглища. Да не затоплят климата. Нашите кога ще ги закриваме?

Global Bulgaria. В Братислава президентът Румен Радев се среща с още осем колеги от страните в източния фланг на НАТО. Вади от съвместната декларация текст, дето можел да попречи на руски енергийни проекти у нас. В София Бойко Борисов казва на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че не само не сме руски “троянски кон” в НАТО, ами сме от най-дисциплинираните съюзници. Разногледи ги правим. Не знам дали ни мислят за “троянски”, ама за “кон” със сигурност не ни броят.

Венецуела. Русия плаши “категорично да противодейства” на външна намеса във Венецуела. Властта в Каракас обявява, че ще купува дефицитните в страната храни и лекарства от Русия и че дори има $2,5 млрд за това. Не знае обаче как да ги достави заради морската блокада. Накратко – предлага се и руска, и американска помощ.Нито едната, нито другата обаче стига до венецуелците. Мадуро е затворил границите с Колумбия и с Бразилия за американската, а САЩ са блокирали морската граница за руската. Руският външен министър Сергей Лавров казва на гостуващата му в Москва венецуелска вицепрезидентка Делси Родригес, че САЩ купували в Източна Европа оръжия за паравоенни групировки в съседни на Венецуела страни, за да нападнат и свалят Мадуро. Читател пише по този повод: “Царе на паравоенните групи са именно Русия, която ги изпрати да убиват в Украйна. Русия да обвинява други за намеса във вътрешните работи на суверенни държави е нещо като черен хумор. Русия не е спряла нито за миг да се намесва във вътрешните работи на суверенни държави”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *