Днес : Иран протестира, Русия връща кораби, Туск сменя поста

Днес ще отбележа три събития от информационния поток:

Антиправителствени демонстрации в Иран. Властта обвинява САЩ, че ги подстрекават.  Пряката причина за вълненията е увеличаване на цената на горивата с 50% до $0,13 на литър за най-използвания бензин и въвеждането на дажби – 60 литра на кола на месец. Който я надвиши, плаща двойна цена.  Протестите са в цялата страна, “Ал Джазира” казва, че в тях са взели участие 87 000 души и има 1000 арестувани, духовният водач аятолах Али Хаменей нарича протестиращите “престъпници”. Революционните гвардейци, които са пряко подчинени на Хаменей ги заплашват с  “решителни” мерки. Впечатляваща е степента на насилие – подпалени са коли, магазини, банкови клонове. Според “Политико” аятоласите са изправени пред най-голямото предизвикателство за властта си след войната се Ирак (1980-1988 г.). Демонстрациите са израз на по-широко недоволство от икономическите затруднения, след като САЩ излязоха от ядрената сделка с Иран преди година и възобновиха санкциите срещу ислямската република. Протестите се развиват на фона на 40% годишна инфлация и очакван 9,5-процентов икономически спад.

Русия върна на Украйна задържаните преди година военни кораби. Струва си да се прочете съобщението на руското външно министерство за това. Подчертана е вината на бившето украинско ръководство, което според Москва зорлем вкарало моряците в правонарушение. На 9 декември в Париж ще има среща на т.нар. “нормандски формат” – Русия, Украйна, Германия и Франция, на която ще се търси решение на руско-украинската криза. Официалната версия, за това защо досега Русия държа двата катера и влекача на украинските военноморски сили, е че те били веществени доказателства в течащото наказателно производство срещу екипажите им. В четвъртък в Хага започват изслушвания в Международния съд на ООН по морско право за инцидента.

Полякът Доналд Туск ще стане първият източноевропеец начело на Европейската народна партия в 43-годишната ѝ история. Засега той е единственият кандидат за поста преди конгреса на дясноцентристката формация в сряда в Загреб.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *