Днес: Ебола, "Хемус", Украйна, Юнкер, Георгиева, Камерън и наше момиче за пример

Ебола. Съмненията, че пътничка от Западна Африка е донесла вируса на ебола в Брюксел тази вечер се опровергаха. Резултатите от изследванията й се оказаха отрицателни. Жената на възраст над 60 години със симптоми на смъртоносната зараза е била в самолет от Фрийтаун, Сиера Леоне, приземил се рано тази сутрин в Завентем, съобщиха властите на международното летище на белгйиската столица. Кабинният екипаж е изолирал пасажерката още по време на полета и на пристигане са я чакали лекар и линейка. Отведена е веднага в специализирана клиника, другите пътници също са прегледани. Вчера Франция съобщи, че е приела за лечение служител на ООН в Сиера Леоне заразен с ебола.

Украйна. Европейският съюз отказа днес да признае изборите на сепаратистите в Източна Украйна. Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини ги определи като “нова пречка по пътя към мира в Украйна”. “Гласуването е незаконно и нелегитимно и ЕС няма да го признае”, декларира тя.

Еврофондове. Евентуален прекомерен дефицит може да попречи на България да получи заем от над 300 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да довърши магистрала Хемус, съобщи днес служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Европейският бюджет може да финансира проекта само в частта му между София и Велико Търново. Оттам до Шумен България трябва да го плати със заем и ЕИБ предлага по-изгодни условия, отколкото международните финансови пазари. Евентуалният заем обаче се смята за разход, който страната ни не може да си позволи, ако бюджетният й дефицит е над разрешените в ЕС 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Как може България да избегне тази пречка, Ангелкова обсъди днес еврокомисарката по регионалното развитие Корина Крецу. В първия си работен ден румънската комисарка прие първо министъра на регионалното развитие на страната си, а след това Ангелкова, съобщи тя. Очаква се цялата магистрала “Хемус” да струва 780 милиона евро, а частта й от Велико Търново до Шумен – 320 милиона евро, каза Ангелкова. “Това е всъщност заема, който е необходим да се довърши магистралата”, каза тя. Консултациите с Комисията в момента са за това как недостигът на средства по Оперативна програма “Транспорт”, в която влиза “Хемус” да бъде разпределен по години, така че количествата от евентуалния заем за всяка от тях да не увеличават бюджетния дефицит над позволеното, обясни Ангелкова. Служебното правителство предложи проект за актуализация на бюджета за тази година, който предвижда дефицит от 4 на сто от БВП. Все още не знаем какви ще са дефицитите догодина и докрая на седемгодишния програмен период на ЕС, който свършва през 2020 година.

Последен шанс. Европа критично е изгубила доверието на гражданите си и има “последен шанс” да си го върне, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той за пореден път защити еврото като основа на ЕС. “Нашето последно допитване на Евробарометър показва, че в ЕС и в Германия средно 55 на сто от от гражданите са недоволни от Европа, докато 35 на сто са доволни”, каза Юнкер в реч на представяне на книга на бившия германски канцлер Хелмут Кол във Франкфурт. “Ако за Хелмут “часът нула” на днешната Европа беше краят на Втората световна война, в този смисъл аз виждам днешната ситуация като “час нула 2.0″. Ние сме Европа на последния шанс”, каза Юнкер. Той добави, че доверието на европейците в техния съюз не се подразбира. “Човек не получава доверието даром, трябва да си го заработи”. “Без еврото днес Европа, поради събитията в Украйна и икономическата и финансовата криза, днес щеше да е в европейска валутна война”, каза Юнкер. “Еврото защитава Европа”.

Мина Андреева. Гласът на България в Европейската комисия от днес ще се чува по-силно – в буквалния и в преносния смисъл. След като Кристалина Георгиева стана заместник-председател на Комисията по бюджета и човешките ресурси, друга българка – Мина Андреева – стана номер 2 в Службата на на говорителите. Андреева е заместничка на главния говорител на Жан-Клод Юнкер, гърка Маргаритис Скинас. С отлични немски, френски и английски, тя започна кариерата си в Брюксел като стажантка в кабинета на първата българска еврокомисарка Меглена Кунева. После работи в кабинета на предишната комисарка от Люксембург Вивиан Рединг, за да бъде избрана в първоначалния екип на Юнкер, когато той все още сформираше новата Комисия. Тя ще отговаря за заетостта и социалните въпроси, правосъдието, основните права и равенството на половете.

Георгиева vs Камерън. Работата на новата Европейска комисия започва с челен сблъсък с Великобритания. Българката Кристалина Георгиева ще представлява Брюксел в него. Британският министър-председател Дейвид Камерън отказва да доплати 2 милиарда евро в бюджета на ЕС, за който отговаря Георгиева. На последната среща на върха на ЕС на 23 и 24 октомври Камерън войнствено заяви, че “тая няма да я бъде”. Размерът на вноската и краткият срок, в който страната му трябва да я направи, го изненадали и били несправедливи. Увеличението се дължи на променена методика, по която Евростат изчислява брутния национален доход, на който се основават вноските и на относително по-бързия му растеж в Обединеното кралство. Администрацията на Камерън е била запозната с промените, но на Европейския съвет той се показа изненадан и възмутен. В петък съвет на финансовите министри на 28-те ще разгледа по искане на Камерън положението. “Председателят [Жан-Клод] Юнкер помоли заместник-преседателя Георгиева, която отговаря за това, да води разговорите”, каза говорителятна Комисията Маргаритис Скинас. Той потвърди, че Великобритания е правно задължена да внесе парите до 1 декември. “Ако плащането не бъде направено до 1 декември има процес, в който върху дължимото се натрупва лихва”, добави той.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *