Гърция се застрахова срещу евентуален провал на преговорите

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас се застрахова срещу евентуален провал на преговорите с кредиторите на страната. Снощи то поиска да обедини четирите си вноски към МВФ дължими през юни в една от €1,6 млрд., която да плати в последния ден на месеца. Тогава изтича крайният срок за постигане на сделка.

Juncker and Tsipras 3 June 2015 VIP corner

Жан-Клод Юнкер (вдясно) пое черната работа в преговорите с Алексис Ципрас. Предшественикът му Жозе Барозу се пазеше от нея. Остави я на Ангела Меркел и на Никола Саркози. Снимка Европейска комисия. 

Радикалното крило на СИРИЗА, партията на Ципрас, иска от него да издължи парите, само ако постигне споразумение. Ако не успее, страната му фалира и се отправи навън от Еврозоната, разходът е излишен. Хазната е изгребана почти до дъно, трябва останат средства поне за заплати и пенсии. Очаква се Ципрас да се срещне тази вечер в Брюксел за втори пореден път за три дни с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на финансовите министри на Еврозоната Йерун Дейселблум. Те ще търсят решение на оставащите несъгласия. Кредиторите искат правителството в Атина още да реже пенсии и да вдига ДДС както и да продаде големи части от държавната инфраструктура. Ако Ципрас се съгласи, ще наруши основни обещания, с които взе властта през януари. Така той рискува парламентарната му група да се разцепи и да му потрябва помощта най-вероятно на лявоцентристката опозиция (ПАСОК и “Потами”), за да се приемат законите произтичащи от евентуалната сделка с кредиторите. С нея той би спасил страната си от фалит и възможно напускане на еврото, но би бил принуден да свика предсрочни избори. Възможно е и Ципрас да принуди всичките си депутати да гласуват за компромиса, колкото и непопулярен да е той. Това обаче неизбежно би било с цената на загуба на доверие сред избирателите.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *