България готова да подкрепи целеви санкции срещу режима в Украйна

България е готова да подкрепи целеви европейски санкции срещу лицата отговорни за кръвопролитията в Украина.
Това каза днес външният министър Кристиан Вигенин на влизане в извънреден Съвет на външните министри на 28-те. Реакцията на ЕС на събитията в Украина е неговата единствена тема.

След съобщенията за най-малко 50 убити в Киев днес външните министри на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Полша – Радослав Сикорски и на Франция – Лоран Фабиюс бяха там за разговори с украинското ръководство. По-рано през деня германският канцлер Ангела Меркел призова президента Виктор Янукович да приеме международно посредничество за намиране на политически изход от кризата.

Очаква се санкциите да включват забрана за пътуване на висши украински представители до ЕС, както и замразяване на техни финансови активи на територията на съюза.
България е готова да подкрепи и забрана да се изнася за Украина европейско оборудване за репресии срещу протестиращите.

САЩ вече наложиха визова забрана на 20 членове на украинското правителство, ход, който Русия определи като “изнудване”.

Независимо от радикализираните групи демонстранти „основната отговорност за това, което се случва в Украйна е на управляващите“, посочи Вигенин. „Не могат да се търсят оправдания само с радикалните групировки“.

Министрите трябва днес да вземат политическо решение за санкциите, а списъкът с подлежащите на тях лица да бъде съставен по-късно, каза министърът. „Решението е отворено, списъкът може да се разширява в бъдеще“, каза той.

Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент поиска в изявление международна заповед за арест за Янукович, както и той да бъде изправен пред Международния криминален съд в Хага.

Групата на Съюза на социалистите и демократите също поиска санкции, на които досега се противопоставяше.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *