Брюксел напомня за "независимия анализ" на прокуратурата

Тази точка е в евродоклада за правосъдието и вътрешните работи и в правителствената стратегия за съдебна реформа, каза говорител на Комисията

Европейската комисия още обсъжда с българските власти как да им помогне да продължат реформите в правосъдието.

 “Комисията приветства това, че България показа интерес да получи още техническа помощ, както беше заявено от българския министър-председател и насърчи България да използва напълно съществуващите възможности”, каза говорител на Комисията. “В момента са в ход дискусии с българските власти как може да бъде осигурена такава по-нататъшна техническа помощ”.

Говорителят припомни, че в последния си доклад за правосъдието и вътрешните работи у нас, който публикува на 27 януари, Комисията “препоръчва сред другите точки България да започне независим анализ на прокуратурата, както предвижда правителствената стратегия за съдебна реформа и като се вземат предвид вече приложените мерки за реформа”.

Техническата помощ ще бъде оказана от Службата за подкрепа на структурните реформи, която Комисята създаде успоредно със структурните и инвестициионните фондове за подпомагане на държавите-членки в различти области. Между тях са правосъдието и вътрешните работи.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *