Брюксел каза: "Ще видим" (за бежанците от Турция)

България има легитимното право да иска включване в проектосделката между ЕС и Турция за бежанците, каза днес говорителят на Европейската комисия. Той обаче отказа да вземе позиция по българското искане, преди да се е състояла дискусията по него на среща на върха на ЕС насрочена за четвъртък и петък.

“Да, ние забелязахме българското намерение, за което аз мисля че е напълно легитимно е за България да излезе с такава молба … към държавните и правителствените ръководители” (подчертаването е мое – В.Ж.), каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. “Трябва да изчачакаме тази дискусия да се състои, вместо да я започваме преждевременно тук в пресзалата, пет или шест дни преди Съветът да е започнал”.

Миналия петък министър-председателят Бойко Борисов поиска ЕС да включи страната ни в проектоспоразумение с Турция за спиране на миграционния поток, в което засега се споменава само Гърция.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и държавите-членки Борисов настоя също ЕС да не огъва правилата си за визова либерализация заради зависимостта си от Турция, която подслонява над 2,5 милиона  мигранти от Сирия и Ирак.

Премиерът предупрежди, че е готов да блокира сделка, която не би включила и България на 17 и 18 март в Брюксел, когато е насрочена следващата среща на върха ЕС-Турция по въпроса. Очаква се на нея споразумението да бъде финализирано.

Миналия понеделник ЕС и Турция стигнаха до споразумение по принцип, което предвижда последната да приема всички върнати ѝ от Гърция нелегални мигранти, а срещу всеки сириец сред тях ЕС да приема по един сирийски бежанец от Турция. Освено това  ЕС се ангажира да подготви за отваряне нови глави в преговорите на Турция за членство, да ускори падането на визите за турски граждани и да удвои безвъзмездната финансова помощ за бежанците в Турция на 6 милиарда евро до 2018 година.

Тъй като тази проектодоговореност поражда ред правни и политически въпроси, страните се споразумяха да ги изяснят и да я сключат окончателно на срещата от 17-18 март.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *