До всички главни редактори: "О-став-ка!"

Днес наблюдавам рядко явление в Ройтерс. Почти цялата емисия за последните 24 часа (някъде към 300 заглавия) е само за ядреното споразумение между западната шесторка и Иран в Женева. Има и 5-6 други теми. Прегледах набързо главните европейски издания – споразумението е главната тема на британските “Телеграф” и “Гърдиън”, на френските “Монд”, “Фигаро” и “Лез Еко”, на италианските “Република”, “Стампа”, “Кориере делла сера”, на немските “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, “Зюдддойче цайтунг” и “Шпигел”, на испанския “Ел Паис”, на белгийските “Соар” и “Либр Белжик”. Тук спрях с прегледа и се обърнах към българските вестници:
“24 часа” (под рубриката “Най-важното”): “Бареков: 3 милиарда лева потъват в зравеопазването”; “Труд”: (под рубриката “Водещи”): “Войникът, който стана дядо игумен”; “Монитор” (под рубриката “Главна”) “Газовите уредби на колите незаконни”; “Дневник” (под рубриката “Новина на деня”):”Дженерал електрик” иска да строи два нови блока в ТЕЦ “Марица-Изток 2” и под рубриката “Най-важните новини”: “Сидеров: Ако правителството не ни послуша за пришълците, ще падне болезнено”. “Капитал” (под рубриката “Най-важното”):”Още една ядрена грешка за милиарди” (става дума за бъдещия седми реактор на АЕЦ Козлодуй). Тук спрях с прегледа. Не ми се гледаха, “Уикенд”, “Шоу”, “Ретро”, “Афера”, “Чу-чук”, “Десант” и пр.
Колеги, пепел му на езика на този от вас, който се оплаче, че читателят бил прост. Ако наистина е такъв, вие имате огромна заслуга за това. С критерия си за новина вие държите народа в невежество и изолация. И после се отчайвате, че не четял и не купувал вестници. Ами вижте си заглавията. Защо да купува? Вие сте извън времето и пространството. Вие не обръщате внимание на това, за което говори целият свят. Читателят очаква от вас новини и обяснение на новините,а вие правите всичко възможно а не му ги дадете. Вие му давате Бареков и дядо игумен. И после плачете, че политиката ни била провинциална. А журналистиката? Нямало свобода, имало цензура. Ако има, тя е съвсем излишна. Вие сами пропускате новините, няма нужда някой да ви забранява да пишете за тях. Ваша е голяма част от заслугата народът-читател да се настройва срещу бежанците. Ваша е голяма част от заслугата за гражданските патрули и фашизоидите. Вие отглеждате простотия и безхаберност и после ахкате пред проявите им. Мога да ви кажа само едно: “О-став-ка!”

Leave a comment

9 Comments

  1. Присъединявам се! ОСТАВКА!!! Не чета вестници отдавна! Или лъжат или занимават хората с глупости. ВНИМАНИЕ: Четенето на вестници води до СПУН (синдром на придобитата умствена недостатъчност)!

  2. Поздравления! Именно такава е медийната реалност у нас. Казвам го като човек със сходна професия и сходна съдба. / Подробности за мен се намират все още от Google./
    По повод вчерашната дискусия за медиите при президента публикувах във Facebook следното: “От днес българските медии са преобразени.
    Всички вестници ще излизат на кори за баница, а не на хартия. Буквите ще се печатат с извара или шоколад според вкуса на читателя.
    Електронните медии разкриват банкови сметки на слушателите и зрителите си и ще им превеждат по 20 стотинки на час.”
    Надявам се да оцените тъжната ми ирония, дори и в такъв неприятен за Вас момент. Желая Ви успех и усмивки!

  3. И точно по тази причина младите хора като мен са на път да се откажат от професията, само няколко месеца след като са влезли в бранша. Макар да съм мечтала за тази работа от дете, когато те поставят в позицията на “пишещия глупости по нечие нареждане”, започваш да се чувстваш не на мястото си и да се чудиш защо го правиш.

  4. Живеем във век на конкуренцията и информираността. Живеем във време на постоянни оценки и сравнения. Грешката на политиците е ,че все още са вперени в разпределянето на блага и територии. И не разбират, че е на път едно друго преразпределяне на ресурс, не географски и нематериален, но с много повече потенциал за бъдещето на дадена страна. Този ресурс са хората, новите заселници, които ще са готови на всичко за да оцелеят в “добрите държави”.Там поради ефективността на системата ,те ще участват с всичкия си потенциал и така ще подпомогнат техния просперитет, не този на изоставената родина. Това е един нов социален и естествено мотивиран подбор,в резултат на който неуспели политици като нашите, ще се изправят един прекрасен ден ден пред опоскана е обезлюдена държава. Искаме или не, с тези неуспяващи управления това е на път.

  5. Живевем във век на конкуренция и постоянни сравнения.Безвъзвратно отминава времето на превзети чрез войни територии. Грешката на политиците е ,че все още са вперени в разпределянето на блага и територии. И не разбират, че е на път едно друго преразпределяне на ресурс, не географски и нематериален, но с много повече потенциал за бъдещето на дадена страна. Този ресурс са хората, новите заселници, които ще са готови на всичко за да оцелеят в “добрите държави”.Там поради ефективността на системата ,те ще участват с всичкия си потенциал и така ще подпомогнат техния просперитет, не този на изоставената родина. Това е един нов социален и естествено мотивиран подбор,в резултат на който неуспели политици като нашЖивеем във век на конкуренцията и информираността. Живеем във време на постоянни оценки иите, ще се изправят един прекрасен ден ден пред опоскана е обезлюдена държава. Искаме или не, с тези неуспяващи управления това е на път.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *