Юнкер: Предложеното споразумение с Обединеното кралство е справедливо

Предложеното споразумение между ЕС и Обединеното кралство за бъдещето на членството му в Съюза е справедливо, каза днес в пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Текстът, който беше публикуван вчера, ще е на вниманието на среща на върха на ЕС на 18 и 19 февруари в Брюксел.
“Винаги съм казвал, че искам Обединеното кралство да остане член на ЕС възоснова на справедлива сделка. Споразумението, което беше предложено е справедливо за Обединеното кралство и за другите 27 държави-членки”, каза Юнкер.

Пълния текст на Юнкер вижте тук.

Въпроси и отговори за проекта за решение на Европейския съвет от 18 и 19 февруари 2016 година вижте тук.

Франция вижда предложенията като основа за дискусия, но в определени граници, каза днес правителственият говорител Стефан Льо Фол: “Трябва да останем в (рамките на) сегашните договори и не може да има никаква намеса в Еврозоната от страни извън Еврозоната”.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски каза, че предложената сделка ще бъде “частично благоприятна”, защото ограниченията в нея не засягат работниците от други страни на ЕС, които вече са във Великобритания. Най-много от тях са поляци.

Eвроскептичните британски таблоиди определиха проекторешението като “шега”, “фарс”, “измама”. Джейкъб Рийс-Мог, депутат от евроскептичното крило на торите го коментира така: “Рядката каша стана още по-рядка”.

Ето как реагираха политическите групи в Европейския парламент:

Европейска народна партия – Манфред Вебер (Германия): “Не искаме британска Европа, а Европа, която е по-добра за всички”. ЕНП иска споразумение, ние искаме Обединеното кралство да остане в Европа”. По думите му проекторешението представлява “здрава основа за бъдеща дискусия”.

Социалисти и демократи – Джани Питела (Италия): “Вирусът на страха зарази Европа… Проблемът е политико-културен – егоизъм, страх, изборни съображения…Така никога няма да построим Европа…Популизмът спира твърде много правителства от това да поемат техните отговорности”. Конкретно по проекторешението той каза: “Искаме още разяснения по правата на работниците…Нашите безпокойства съществуват, защото искаме UK да остане в ЕС”.

Европейски консерватори и реформисти -Сайед Камал (UK) : “Дейвид Камерън беше прав да свика този референдум, защото никога не бива да ни е страх от това, което хората искат… Много от гласоподавателите, с които говоря казват, че не знаят как ще гласуват и искат да видят подробностите на сделката…  Писмото на Доналд Туск до Европейския съвет и проектопредложението, са добро място, от което да започнем в четирите области посочени от министър-председателя (Камерън)…Трудно е да се приеме, че това са само британски въпроси. Това са неща, които би трябвало да облагодетелстван всички страни от ЕС”.

Алианс на либералите и демократите за Европа – Ги Верхофстадт (Белгия): “На г-н (Владимир) Путин и на г-н (Найджъл) Фараж им харесва разделена Европа”… Вместо да се отрича формулировката за “все по-тесен съюз” от преамбюла на Лисабонския договор, да се даде на Великобритания изключение и от нея, предложи Верхофстадт… “Това е по-добре, отколкото да разрушаваме идеята за “все по-тесен съюз, защото Британия трябва да остане (в него)”. За “внезапната спирачка” за трудовата миграция той каза: “Надявам се, че това е последният път. Приехме “внезапна спирачка” за Шенген за г-н (Никола) Саркози, утре г-н (Матео) Ренци ще поиска такава за Пакта за стабилност, може би вдругиден г-н (Франсоа Оланд) ще поиска такава и за вътрешния пазар. Мисля, че това стига. Окей, дайте на г-н Камерън неговата “внезапна спирачка”, но тогава спрете да разрушавате съюза с внезапни спирачки във всички посоки”.

Европа на свободата и прякак демокрация – Найджъл Фараж (Великобритания): “Никаква власт не се връща на Обединеното кралство и абсолютно никакъв контрол по нашите граници”… По думите му на следващия Европейски съвет Камерън ще застане пред останалите лидери “като Оливър Туист” и ще каже: “моля ви можете ли да ни направите още няколко отстъпки, което е унизително”. “Имаме внезапна спирачка за плащанията на мигрантите, уау, трябваше да бъде пълна забрана”, каза още Фараж. “Ние ще спечелим този референдум и когато го спечелим, същото ще направят народите в други европейски страни”, заключи той.

Още мнения:

Европа на нациите и свободата – Марин Льо Пен (Франция): “Великобритания има граници, ние нямаме”.

Обединена европейска левица/Северна зелена лига – Габриеле Цимер (Германия): “Европейският парламент тук не играе никаква роля”. За “внезапната спирачка”: “Това е една голяма грешка, социален демонтаж”.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *