НАТО увеличава войските в Източна Европа

Министрите на отбраната на НАТО утре и вдругиден ще решат алиансът да засилят военното си присъствие по източните си граници в отговор на агресивната позиция на Русия, каза днес генералният секретар Йенс Столтенберг.

Срещата ще обсъди и предложения от Турция и Германия за военноморска мисия на НАТО в източното Средиземноморие за наблюдение и възпрепятстване на нелегалния трафик на мигранти към Европа.

Друго предложение в дневния ред утре по молба на САЩ е НАТО да подпомогне със самолети за наблюдение АУАКС международната коалиция, която нанася въздушни удари срекщу Даеш в Сирия. Това е допълнение към съдействие, което алиансът вече оказва на коалицията.

“Очаквам министрите да се съгласят да увеличим присъствието си на изток и на юг в нашия съюз”, каза Столтенберг на пресконференция. “Това, което виждаме, е НАТО да се приспособява към нова среда за сигурност…по-нападателна Русия”.

Столтенберг посочи, че засилването на отбранителните способности на НАТО на изток не изключва, а предполага диалог с Русия. “Не търсим конфронтация с Русия, не търсим нова Студена война”.

В същото време генералният секретар заяви, че “интензивните руски въздушни удари, главно срещу опозиционните сили, подкопават” усилията за постигане на мир и “подгонват хората към турската граница и влошават хуманитарната криза”.

АУАКСИ-те, които са от ресурсите на НАТО ще бъдат придадени към националните военновъздушни сили на участващите във въздушните удари съюзнически държави, за да ги подкрепят в разузнаването и откриването на целите.

Не е ясно дали утре министрите ще вземат решение за военноморска операция в Източното Средиземноморие. Според Столтенберг те първо ще изслушат колегите си от Турция и Германия и ще започнат дискусия по предложенията им.

“Доколкото това засяга нас, в Комисията, ние приветстваме всички дискусии за потенциални мерки, които биха адресирали бежанската криза, спасили човешки живот в морето и допринесли за управлението на миграционните потоци”, каза по-късно на отделна пресконференция говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Колко още сили в Европа?

Колко нови сили на алианса и къде ще бъдат разположени в Източна Европа министрите няма да решават утре и вдругиден, каза на отделна пресконференция днес американският постоянен представител в НАТО Дъглас Лут. Това НАТО се очаква да обяви на среща на върха във Варшава 8 и 9 юли.

Една американска бронирана бригада ще е непрекъснато на учения в Стария континент на ротационнен принцип, каза Лут. Други елементи включват щаб на дивизия и отделна артилерийска бригада с конвенционални и далекобойни ракети.

“Такава стъпка от страна на САЩ не е провокативна и не нарушава основополагащия акт. Това не са съществени сили и повечето от тях ще се намират у западните съюзници. Става дума да оборудване, не за войски”, каза Лут

Половината от $3,4 милиарда, които САЩ планират за засилване на военното присъствие в Европа са за препозициониране на тежки въоръжения, каза той.

Игра на криза

Второто заседание на министрите ще представлява разговор възоснова на фиктивен сценарий на криза, каза Лут. Ще се обсъжда процесът на вземане на решения в алианса и на национално ниво.

Отделна дискусия ще бъде посветена на устойчивостта на съюзницическите държави на външни заплахи. Две трети от страните-членки изпълняват обещанието си да спрат съкращенията на отбранителни разходи и се движат към привеждането им към поне 2 на сто от брутния вътрешен продукт, каза Лут.

“Започваме да виждаме положително придвижване по този въпрос – обещанието е за десетгодишен период след почти 20 години съкращения”, каза той.

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *