Хубавото на кризата

Опитвам се да гледам положително на живота. Затова правя списък на хубавите неща в българската криза. Ще го осъвременявам всеки път, щом забележа, или ми подскажете нещо ново. Ето докъде стигнах:

1. Всичко дотук мина с “малце кютек”. Няма жертви. Направихме европейска криза. Лошото е, че мирно у нас означава и безнаказано и безвъзмездно. А това не е много европейско.

2. Политическата криза не стана финансова, независимо от усилията за това. Никога обаче не е късно да стане по-зле.

3. Кризата ясно отдели оперетната политика от истинската. Проблемът е, че твърде много хора все още предпочитат първата. Знае се обаче, докъде са барековците, янетата, волените и другите ГМО-та и откъде почват партиите – био. Което още не значи, че последните във всички случаи са стока.

4. Същото стана с медиите. Вече е безпощадно ясно кой кой е. И който е пипал Кой, ще му личи пожизнено. Което помага, но не е достатъчно, за да имаме по-добра журналистика.

5. БСП се спихна. Трябва да благодарим на Станишев. За 13 години той сведе партията си до здравословен за българското общество размер. Но не бива да се възгордява. Това е резултат и от независещи от него естествени процеси.

6. Хората казаха какво не искат. Сега остава и да проумеят какво искат и как да го постигат.

7. Европа влезе във вътрешните ни работи. Свикнахме да питаме: “А какво ще каже тя?” Сега трябва да се научим нито да я обожествяваме, нито да й правим напук. Европа е нашият съюз. В него имаме свое място, права и задължения.

8. Гражданите спонтанно протестираха срещу безобразията на властта. Тя вече няма да посмее да прави чак същите безобразия. Ще прави други вероятно. А гражданите трябва да признаят, че не успяха да я свалят. Бяха много, но не бяха достатъчно. Не им достигнаха сила и постоянство. Липсваха им лидери и програма. Налазиха ги провокатори. Упражнението продължава със следваща власт.

9. У нас дойдоха бежанци. Най-сетне някой избяга в България, а не от нея. Макар и за малко.

10. Бойко Борисов падна от власт. Но ще се върне. И двете могат да се оценят положително. Зависи от гледната точка.

Leave a comment

3 Comments

  1. С някой от фактите съм съгласен без 4,5. Има доста истини в този пост!

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *