Пак ще натискат България за "Хизбулла"

Заседанията на КОРЕПЕР (Комитет на постоянните представители) на държавите-членки на ЕС са нещо подобно, но с 28 участници.
Заседанията на КОРЕПЕР (Комитет на постоянните представители) на държавите-членки на ЕС са нещо подобно, но с 28 участници.

В четвъртък, когато се навършва една година от атентата на летище Сарафово край Бургас, големите държави в ЕС ще опитат пак да вкарат военното крило на ливанската групировка “Хизбулла” в европейския списък на терористичните организации, твърдят дипломати. Постоянните представители на страните те ще търсят задължителното за мярката общо съгласие.
Според запознати доскоро твърдо за нея са били 7 от 28-те държави-членки, 16 (между които и България) са се колебаели, а останалите са били против. Сред тях Австрия и Ирландия вече смекчили възраженията си и същото се очаквало от новия външен министър на Чехия.
ЕС не бива да създава впечатлението, че тероризмът на негова територия може да остане безнаказан, смятат привържениците на твърдия курс, посочвайки атентата в Бургас от 18 юли 2012 г. В същото време те казват, че въпросът вече не бил дали той наистина е дело на “Хизбулла”, а дали военното крило на проиранската групировка, е терористична организация. Като аргумент за това те сочат осъдения за подготовка на подобен атентат в Кипър.
Другият аргумент е, че вкарването на “Хизбулла” в черния списък на ЕС ще е правен инструмент Европа да блокира международно финансиране за организацията, чието политическо крило обаче е част от днешното правителство на Ливан.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *