Немска депутатка пита Еврокомисията какво е направила по случая Пеевски

HohlmeierWQ_MH_Bulgaria

Немската евродепутатка Моника Холмайер пита Европейската комисия (ЕК) какво е направила по опита на българското правителство да назначи Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

“Поиска ли EК информация по този въпрос от българските власти? Ако не, защо?” четем в писмения въпрос на Холмайер, която представлява баварския Християн-социален съюз (ХСС) и членува в групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Въпросът ѝ е с дата 18 юли 2013 г. Вижте оригиналния документ на линка до снимката.

“Какви конкретни стъпки ще предприеме още ЕК, за да избегне по-нататъшни опасности за сигурността на ЕС и неговите граждани от назначаване на неквалифицирани и осъждани лица на ключови позиции?”, пита още депутатката, която членува в парламентарните комисии по бюджети и по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари.

“Как ЕК ще гарантира почтеността в системата за сигурност на ЕС и взаимното доверие и взаимодействието между националните и европейските агенции за сигурност?”, пита също тя.

Холмайер припомня бизнеса на Пеевски, миналото му на уволнен заместник-министър в кабинета на тройната коалиция, както и криминалните обвинения срещу него.

Във връзка с това тя пита: “Как ЕК възнамерява да възстанови върховенството на закона и и основни права като медийния плурализъм в България?”

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *