КТБ опразнила офиса си в Брюксел. Дават го под наем

IMG_4367

Сградата, която КТБ беше наела за свое представителство в Брюксел, се дава под наем. Снимка jelev.info

Сградата, в която беше представителството на Корпоративна търговска банка (КТБ) в Брюксел, се дава под наем. Банката го е опразнила в края на миналата година.

БНБ постави КТБ под особен надзор на 20 юни 2014 година, а ѝ отне лиценза на 6 ноември 2014 година. През април съдът обяви последната дата като дата на фалита на КТБ.

Сградата на бул. “Сен Мишел” №15 се намира в една от сравнително скъпите части на Брюксел- Етербеек – жилищен район, където има също дипломатически и фирмени представителства. До къщата на КТБ е посолството на Чили.

Собственост на белгийски частни лица, сградата е била пригодена отдавна за офис нужди. В нея някога е имало посолство, банка, обменно бюро, кореспондентско бюро на Нова българска медийна група (НБМГ), офис на Съюза за координация при пренос на електричество – асоциация на операторите на преносни мрежи в Европа, а от януари 2014 година – представителство на КТБ.

По това време още президентът на КТБ Цветан Василев отричаше да е финансирал медии и по-специално медиите на НБМГ. После обаче КТБ се настани точно в бившето бюро на Пеевски-Кръстева. Те го закриха на 31 декември 2012 година.

Предметът на дейност на представителството на КТБ обхваше финансови услуги и представителство на чуждестранни банки, но не включваше собствено банкови дейности.

Къщата има пет етажа офиси с обща площ 563 квадратни метра и подземие от 114 квадратни метра, където има укрепен банков сейф с всички необходими средства за сигурност. Система за сигурност има и на партерния етаж, където на времето се е помещавало обменно бюро. Сградата разполага с вътрешен асансьор, собствен сървър и седем места за паркиране.

Брюксел минава за европейска столица с конкурентоспособни цени и наеми на офисите. Проучвания публикувани в интернет показват, че наемът на офис в района на представителството на КТБ е между 250 евро и 285 евро на квадратен метър за година. Според наше проучване банката вероятно е плащала по-изгоден наем.

Не можем да цитираме наема, с който сградата се предлага в момента, поради несъгласие на собствениците и посредническата фирма. Цената остава поверителна между нея и клиента.

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *