Стратегията на Тръмп е да се хвали и да търси враг

Доналд Тръмп се опитва да смени темата след белина-фиаското. За целта се хвали и търси враг.

Прекъсването на всекидневните брифинги в Белия дом в петък вечер беше кратко- колкото да избегне дъжд от въпроси за препоръката му да се пият и инжектират дезинфектанти, посрещната с присмех и осъждане в целия свят.

Президентът обаче не може да си позволи да подари ефира на опонентите си точно сега, когато ограниченията не му позволяват да прави класическата предизборна кампания с обиколки в страната и митинги. Затова вчера отново имаше брифинг на моравата пред Белия дом.

Тръмп отказа да поеме отговорност за премеждията на десетките американци, които все пак са последвали съвета му и са пили дезинфектанти, слава Богу – засега без фатални последствия.

Той обаче се опита да изхвърли въпроса от дневния ред на брифинга, подгрявайки темата за виновните за корона кризата:

Няма да забравим никога, че тези хора бяха пожертвани заради некомпетентност или може би друго нещо”, каза той.

Тръмп размаха и заплаха – да поиска от Китай милиарди долари репарации заради жертвите и икономическите загуби, които пандемията причини:

“Ще направим много сериозни разследвания. . . Не сме доволни от Китай… Има много начини, по които да им се търси отговорност”.

Няма обаче признаци, че САЩ имат съюзници в това отношение. Докато Китай продължава с дипломацията на медицинската помощ по целия свят, Америка на Тръмп пак изглежда първа (по брой на заразени и жертви) и сама.

Създаването на образ на врага може и да работи краткосрочно. То отвлича вниманието и внушава страх, който вдига цената на действащия лидер.

Пред трупащите се нерадостни данни за епидемията в САЩ обаче Тръмп все повече изглежда като президент във фаза на отричане.

Днес “Вашингтон пост” пише, че Тръмп е пренебрегвал, дори се ядосвал на разузнавателните доклади, които още през февруари предупреждавали за опасностите от новия коронавирус.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *