Пет лъжи за изборите утре

Благословени европейски избиратели, по случай 24 май реших и аз да допринеса към деня за размисъл. А именно – да ви подсетя за някои лъжи в предизборната кампания.

Лъжа 1: Ще ви вдигнат заплатите и пенсиите. Европа няма как да го направи. Тя няма пари за това. А и да има, с тях не разполага Европейският парламент. Заплатите и пенсиите са в ръцете на вашите работодатели и осигурители. Ако изкарат повече, може и да ви дадат.

Лъжа 2: Ще ви докарат още еврофондове. По-вероятно е да ви прекарат река и да построят мост над нея със собствени средства. Дългосрочният бюджет на ЕС е приет и най-рано през 2016 година може да му направят ревизия. Само че парламентът има право само или да приеме, или да отхвърли за това, за което се споразумеят държавите-членки. Той не може да се пазари по отделните редове на бюджета.

Лъжа 3: Ще прокарат някакво законодателство, от което ще ви стане много рахат. Нищо не могат да прокарат. Евродепутатите нямат законодателна инициатива. Тя е привилегия на Европейската комисия. Те могат да обсъждат и да променят нейните предложения.

Лъжа 4: Ще изберат българския еврокомисар и ще му спазарят хубав ресор. И за това никой няма да ги пита. Кандидат комисаря го предлага правителството на съответната страна и ако номинираният председател на комисията го приеме, той се явява на изслушване в пред ресорните парламентарни комсии. Там българските и другите евродепутати могат да правят две неща – да му задават удобни въпроси, или да му правят мизерии. Не могат обаче да кажат кой ще е той, нито да се пазарят за какво да отговаря.

Лъжа 5: Ще въртят много хитра външна политика, че да сме хем добре с Русия, хем с ЕС, хем с американците. Дрън-дрън ярина. Европейският парламент няма правомощия във външната политика. Тук той може само да вдига шум с незаконодателни резолюции. Той може да ратифицира или да отхвърля международни договори, сключени от ЕС,но няма власт над външната политика на държавите-членки, нито може да се меси на Съвета на външните министри. Органите, вземащи най-важните решения в ЕС – Европейският съвет и Еврогрупата не са длъжни да се отчитат пред Европейския парламент. Те най-много го информират какво са направили. Френската евродепутатка Силви Гулар неотдавна каза, че колегите й “гледат как Европейският съвет взема решения, тъй както крави гледат преминаващ влак”.

Сигурно са ви говорили и много други лъжи, но няма да ви развалям тази светла събота с тях. Тези ги отбелязах, за да не вземете да гласувате за такива, дето са ви ги говорили.

Хората, които ще изберете, могат да направят много и за Европа, и за България. Парламентът има равна със страните-членки съзаконодателна роля по над 80 на сто от директивите и регламентите, които се приемат в ЕС. Затова трябва в него да пратим хора, които занят къде отиват и какво да правят там.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *