Пеевски пак победи Европа

Макар да му спряха държавни поръчки за стотици милиони левове, бизнесменът-депутат Делян Пеевски пак победи.

Той е първо заглавие във всички новини, включително в тези от Европейския съвет в Брюксел, където премиерът Бойко Борисов обясни защо е спрял държавните пари за “успелия млад човек”.

Колеги снощи споделиха, че редакторите им зорлем приемат кореспонденции за преговорите с Великобритания. Пеевски и новият подход на властта към него тежат повече на везните, с които в София мерят новините.

И преди тазвечершните емисии да започнат отново с поредната катастрофа на околовръстното шосе на София, или с поредната криминална хроника, искам тихо да споделя защо според мене ставащото в Брюксел, е важно за България и за телевизизонните ѝ зрители, които също са избиратели.

Важно е, защото се решава в каква Европа ще живеят утре българите. Пише се международноправна сделка сравнима по последствията си с Ялта и сМалта.

Събитията от последните няколко години показват, че Европа е единствената противотежест на модела “Пеевски” у нас. Затова каква ще е т я утре, е жизнено важно за България. Извън ЕС не се вижда друга надеждна опора на нейната историческа мечта за “чиста и свята република”.

Ако ЕС приеме исканията на Британия такива, каквито са в черновата за решение на Европейския съвет, той сам ще сложи спирачка на интеграцията си. Това е лоша новина за тези, които искат друга България и добра, за тези, които искат тя да остане такава, каквато е днес, а дори да се върне там, където е била преди.

Ако ЕС не приеме британските искания и остави Островът да отплува от него, Съюзът така ще олекне, че от него вече никаква котва на промените в новоприета Европа няма да става.

Това би било победа на антиевропейците, които отдавна не са патент само на Албиона, нито на богатата Западна Европа. Има ги и в Изтока, но в друга порода – евразийска. Тя ще ликува при всяка лоша развръзка на днешния Европейски съвет.

Трябва компромис, който засяга много силно България и трябва да е такъв, че до позволи на Британия да има членство според разбиранията си, а на останалите 27 еврочленки – интеграция според амбициите си. Освен това компромисът трябва да е такъв, че да убеди британските избиратели да го подкрепят на предстоящия референдум.

Този компромис е труден не само за постигане, но и за обясняване. Той предполага тези, от които се очаква да го обясняват на широката публика, да четат, а не да лежат върху лесното оправдание, че тя е “проста” и не се интересува.

Няма публика, която не се интересува как и къде ще живее утре. Няма, дори и в България.

Отворете Евробарометър и вижте колко доверие има българинът в собствената си държава и колко в Европа. Българите и румънците са най-големите еврофили и еврооптимисти в ЕС, но уважаемите редактори твърдят, че народът ни не го е еня какво става със Съюза, който е единствената му надежда за по-добър и по-достоен живот. Още една победа за Пеевски! Защото Пеевски е името на анти-Европа у нас.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *