Островът на малоумието

Войната днес, покрай другото, показва колко струва над 30-годишната криза в българското образование. Нейният резултат е, че България е селският идиот на Европа. Тя масово се оставя да бъде лъгана от бившите комунисти и от новите им коалиционни партньори по нескопосан начин, който едва ли може да мине някъде другаде по света освен, може би, в места като Русия, Венецуела, Куба, Иран, Северна Корея. България не разбира какво става около нея, защото е безпаметна – не е учила история или това, което е учила, няма нищо общо с историята. Ако беше учила, щеше да знае какво значи Lend-Lease (Заем-наем) , че без тази американска програма за над $50 милиарда (тогавашни парѝ) Великобритания и някогашният СССР никога не биха устояли на нацисткото нападение и не биха били победители заедно със САЩ във Втората световна война. Ако България беше учила, щеше да съобрази, че ако САЩ днес възстановяват тази програма заради Украйна, при това с двупартийна подкрепа, да вървиш в обратната посока, е дълбоко погрешно и един ден би имало тежка политическа и икономическа цена. Ако България помнеше, щеше да съобрази какво значи неутралната от 200 години Швеция да иска да се присъедини към НАТО заедно с неутралната Финландия. Щеше поне да се замисли какво значи демилитаризираната Япония, която още няма мирен договор с Русия, да ѝ налага санкции и да изпраща оръжия на Украйна. И неутралната Швейцария да се присъединява към международните санкции срещу Русия. Не Британия е остров. България е остров. Островът на малоумието в Европа.

Leave a comment

2 Comments

  1. Победители заедно със САЩ вика! Поразрови се да видиш колко процента от общото въоръжение на СССР е по lend lease програмата. Та май САЩ бързаха да се наредят сред победителите, затова спретнаха на пожар десанта, когато всичко беше решено. Българите заемаме достойно място сред 3/4 от световното население, които не изпращат военна помощ на Украйна. На който не му харесва – свят широк.

  2. Аман от умници. България е неутрална и трябва да бъде неутрална. Един въпрос – ако Украйна беше нападната от друга държава, а не от Русия пак ли щяхте да сте толкова пламенен защитник?

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *