Опорките на Радев-3: Държавата срещу деструктивните влияния в учебниците

“Държавата ще се намеси, ако образованието започне да става бизнес… Ако в учебниците и програмите започнат да се просмукват деструктивни влияния – вътрешни и външни, държавата ще се намеси…Стои въпросът какво ще правим с учебниците и програмите. Ще бъдат ли те бизнес, или държавата трябва да се ангажира с отпечатване с процесите на разработване и отпечатване на учебниците…Трябва да поставим ясно въпроса дали образованието постига целите, които му бяха поставени с тези законови промени, а именно – “съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност, и новото допълнение – “българското национално самосъзнание…”Трябва да се помисли за въвеждане на един учебник по предмет, особено за литература, история и география”.

Всичко това президентът Румен Радев каза вчера, 28 март 2023 г.

Какво означава то? Защо и как трябва да се намеси държавата, “ако образованието започне да става бизнес”? Като закрие частните училища и университети? В тях образованието е именно бизнес. Лошо ли е нещо да бъде бизнес и защо образованието не бива да бъде бизнес? Няма съмнение, че то не бива да бъде само бизнес и че то е особен вид бизнес, но това не личи от президентските слова. Да не забравяме, че част назначаваните от Радев служебни министри имаха дипломи от Харвард, където бизнес елементът в образованието едва ли подлежи на съмнение.

Радевите опорни точки миришат на желание за казармен ред в образованието. Да се забранят всички учебници освен държавните. Дали обаче държавният глава би спрял до учебниците? Утре може да поиска да забрани и други недържавни неща като обществените организации например. Вдругиден – и партиите. Все заради “деструктивните им влияния”. Не че в историята на България е нямало бивши и действащи военни, които са го правили.

Който е чел “Фашизмът” на Желю Желев, трябва да си спомня за разликата между военния и тоталитарния режим. Първията забранява всичко, вторият налага едно, унифицира – политическия, икономическия, духовния, обществения живот и превръща народа в тълпа. Желев казва и че военните завзели със сила властта нямат социална база и затова неизбежно се изправят пред избор – да се върнат към демокрацията или да евоюлират към тоталитаризъм.

И най-сетне – как точно предлага Радев държавата да се намеси, без да погази националното и европейското право? Както унгарската държава се намеси спрямо университета на “Отворено общество”? Какво да разбираме под “деструктивни влияния”? Какво е правното им определение? А политическото? Има доста тревожни недомлъвки в изказването на президента. То за пореден път демонстрира авторитарния уклон на Радев, който той натрапчиво демонстрира в навечерието на изборите. Защо ли?

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *