Комисията: Механизмът ще го бъде. Евродепутати: Няма да го бъде, няма да го бъде

Няколко наблюдения след тазсутрешното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент:

-Многопартийна и международна коалиция атакува яростно Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния;

-главните аргументи са: той е дискриминационен спрямо тези две страни, почива на двойни стандарти (корупция и проблеми с върховенството на закона има и другаде в ЕС), резултатите му са слаби, използва се за вътрешнополитически цели, няма ясни критерии за измерване и оценка на напредъка на наблюдаваните, служи на другите държави-членки за претекст да не пускат България и Румъния в Шенген, макар официално да се твърди, че няма формална връзка между МСП и разширяването на зоната без вътрешни граници в ЕС;

-За първи път в деветгодишната история на механизма наблюдаваме толкова мощна и организирана атака срещу него;

-коалицията срещу МСП е на две нива – политическо и национално. Политически тя обединява управляващи и опозиция в България, в нея са представени и основните политически групи в Европейския парламент – ЕНП, С и Д, АЛДЕ. На национално ниво водещи са заинтересованите страни – България и Румъния чрез своите евродепутати, но те получават подкрепа и от свои колеги от Великобритания, Германия, Холандия, Испания. При това сред последните са имена на водещи евродепутати Джефри ван Орден (ЕКР, Обединенот кралство), Софи ин ‘т Велд (АЛДЕ, Холандия) и Хуан Антонио Лопес Агилар (С и Д, Испания). Докато последните двама ясно заявиха, че МСП дискриминира България и Румъния и трябва да бъде прекратен, Ван Орден подчерта, че той е бил замислен като краткосрочно мярка, а продължава да съществува и да не постига целите си. Ван Орден, който беше докладчик за България в Европейския парламент в предприсъединителния период, поиска Европейската комисия да обясни липсата на резултати.

-Защитниците на МСП бяха в соло – представител на службите на Комисията, който ръководи подготовката на докладите й по МСП и известната румънска поборничка срещу корупцията Моника Маковей (ЕКР). Тя подчерта, че механизмът е в полза на гражданите и пречи на политиците. Затова първите го искат, а вторите се опитват да го прекратят.

-В българската миникоалиция срещу МСП са Мария Габриел и Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП), Илиана Йотова (БСП, С и Д), Ангел Джамбазки (ВМРО – ЕКР) и Филиз Хюсменова (ДПС – АЛДЕ).

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *