Еврокомисар обвини британците в "истерия" срещу българи и румънци

Andor

Унгарецът Ласло Андор е европейски комисар по заетостта, социалните въпроси и включването. Снимка: Фотоархив на Европейската комисия

Европейският комисар по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор обвини днес Великобритания, че раздухва истерия заради задължението си на 1 януари да отвори трудовия си пазар за българи и румънци.

Според изтекли в медиите документи правителството на консерватора Дейвид Камерън иска да наложи догодина горна граница от 75 000 души за вътрешноевропейската миграция към страната и да обвърже достъпа до Острова с дохода на глава от населението в държавите, откъдето идват мигрантите.

“Това е много проблематично. Да се свързва основно право с нивото на дохода е безсмилица,”
каза Андор пред журналисти в Брюксел.

Старите държави от ЕС е трябвало да използват седемгодишния преходен период, който са имали след приемането на България и Румъния през 2007 г., да се подготвят за отварянето на пазарите си на труда за граждани на тези две страни, посочи той. Вместо да направят това, някои правителства импровизират в последния момент, каза комисарят.

“И Обединеното кралство е страната, където импровизацията се случва по най-истеричен начин,”
каза той. “Някои хора казват, че е дори евфемизъм да се каже, че това е истерично.”

Съществуващото европейско законодателство дава на правителствата в ЕС всички необходими инструменти да опазят социалните системи на страните си от злоупотреби от мигриращи източноевропейци, посочи Андор.

“Аз мисля, че британската реакция е по-истерична от тази на другите и ирационална, защото има продължаваща процедура за нарушение заради отказа на Обединеното кралство да плаща социални помощи на някои европейски граждани, които имат право на тях според европейското законодателство,” каза Андор, позовавайки се на решение на Комисията от май т.г. да започне дело срещу Великобритания в Съда на Европейския съюз.

“Мисля, че на 1, 2, 3 и 4 януари всички във Великобритания и навън ще видят, че тона е фалшиво събитие,” каза Андор. “Те няма да наблюдават нашествие на българи и румънци през Ламанша.”

Огромното мнозинство от изночноевропейците, които отиват да живеят на запад в ЕС, го правят, за да работят, каза той. Те имат по-висока степен на заетост от местните и по-рядко от тях получават социални плащания. Социалните системи на Стара Европа зависят от вноските на работниците и служителите от новоприетите страни и те допринасят за икономическия растеж на приемащите ги държави, показват самите техни статитстики, посичи Андор.

“Изкуствените усилия да се намали броят на мигриращите към Обединеното кралство работници е контрапродуктивен,” каза той. “Защото е доказано, че мигриращата работна сила помага на британската икономика и на социалната система много съществено и че кризата сама подтиска числата.”

“Истинското увеличение на миграцията към Обединеното кралство не идва от България и Румъния. То идва от Испания и Италия, защото сега кризата в еврозоната тласка натгоре броя на хората, които искат да отидат в други страни на ЕС,” добави комисарят.

Той подчерта, че мерки за налагане на таван за вътрешната миграция в ЕС биха били нарушение на европейските договори и могат да доведат до юридически мерки от страна на ЕС и до възможни санкции.

Комисията не може да попречи на националните правителства да приемат квоти за миграция, тъй като това е в техните правомощия, поясни комисарят. Действията за прилагане на такива квоти обаче биха нарушили Договора на ЕС и по-точно клаузите за четирите свободи в единния пазар – на движение на хора, стоки, капитали и услуги.

“Ако правителството иска да да обяви политическа цел, това си е абсолютно тяхна работа, но ние трябва да гарантираме, че нито едно от основните права в ЕС няма да се нарушава,” каза той.

Aндор посочи, че възможни ограничения върху свободата на движение могат да повлекат искания от други страни-членки за рестрикции върху движението на капитали, стоки и услуги.

Той коментира, че не може да си представи как на практика британските власти ще контролират изпълнението на евентуалните квоти.

По-рано през деня Комисията съобщи, че няма да се ангажира с окончателна позиция спрямо очакваното законодателство, преди да го види прието.

Leave a comment

1 Comment

  1. Някои британски политици са близнаци на българските.
    Това са просто празни приказки от Фараж, Камерън и компания, които очевидно целят печелене на гласовете на ксенофобите (типично по-необразованите и бедни слоеве) и залагане на възможност, ако възникне в бъдеще скандал във връзка с емигрантите, да кажат: “ние предупредихме” и така хем да замажат некомпетентността си, хем да получат дивиденти.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *