Актуален Цацаров: Пеевски, Прокопиев, отрова си ти

Главният прокурор Сотир Цацаров и еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова в Брюксел. Снимка Европейска комисия
Главният прокурор Сотир Цацаров и еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова в Брюксел. Снимка Европейска комисия

Следват коментарите на главния прокурор Сотир Цацаров по злободневни въпроси днес пред журналисти в Европейския парламент:

За механизма за наблюдение от Брюксел:

“В този му вид, продължаващ, механизмът е една формална процедура. Тази формална процедура продължава по един и същи начин и тя, вместо да носи ефекта, който трябва да носи, за съжаление все повече се превръща … в средство за вътрешнополитическо противопоставяне. Механизмът се използва от едни политически сили, за да бъдат критикувани други, за да бъдат критикувани фигури в съдебната система и се използва всеки пореден доклад, за това щото да бъде изсипана поредната унищожителна доза критика, която няма нищо общо с действителността в повечето случаи”.

“Проблемът с отпадането на механизма и въобще с изпълнението на неговите критерии е общата национална задача. Тя не е задача на управляващата партия. Тя не е задача на главния прокурор само… Но невъзможно е, когато вътре се обсъждат такива проблеми, които са важни за страната преди всичко, да се чуват становища за едва ли не упражнен политически натиск върху Европейската комисия. Това освен вопиюща глупост е и вопиюща политическа спекулация. Това ни е проблемът на нас – че всеки гледа от тесните си интереси… Погледнете румънските власти. Там няма никакъв дисбаланс в националната отговорност и в националното отношение на Румъния. У нас има само атаки и замеряния”.

Това по думите му “ще доведе до тотално противопоставяне между прокуратура и съд на първо място. Това ще се случи, ако се продължава по същия начин. Ще доведе до противопоставяне, което, общо взето, ще бъде изключително вредно. Единственото, до което няма да успее да доведе, е … до така желаното противопоставяне между да речем между главен прокурор и министър на правосъдието”.

Той добави, че “ако министър-председателят наруши законите, ще се случи” такова противопоставяне между него и главния прокурор.

За медиите (по повод думите на Цветан Василев, че са “отровени от прокуратурата”):

“Не, българските медии са отровени от олигарсите, които стопанисват част от медиите. Българските медии не са отровени от прокуратурата. Българските медии, в една част от тях, не всички, разбира се, са отровени от това, че те са принудени да защитават политическите икономическите интереси на своите собственици, били те Делян Пеевски, Цветан Василев навремето, или Делян Пеевски, Иво Прокопиев сега. Това е отровата в българските медии”.

“Ако българските медии нямат отрова, това се дължи на възможността на част от медиите  да дадат свободата на тези, които държат микрофоните в момента. Тогава отрова няма… Няма аз да кажа кои са свободните медии. Всеки непредубеден поглед по сайтове или вестници ще покаже кой чии интереси защитава”.

За КТБ (че фалитът й бил предизвикан от “политици, ръководени от прокуратурата”, пак според Цветан Василев):

“Досега тезата беше, че е от прокуратурата, ръководена от политици… А той е чист в Белград? Така ли? Вижте, нека не коментирам Цветан Василев. Нека има екстрадиционно производство, което да се развива и да приключи. Аз съм го казвал и друг път: Не ми е важно какво е казал Цветан Василев пред белградския съд, на тротоара. Важно ми е какво ще каже в протокола за разпит… Споделям загрижеността ви за развитието на делото, ще се случи това, което предписва законът. Не ни мислете толкова, ще се оправим и без вас”.

Защо няма обвинени и осъдени за корупция по високите етажи?

“Ние имаме готовността да сезираме съда с всичко – от министър надолу и от министър нагоре. Само че ние трябва да имаме качествени разработки. Не хвърлям камъни в ничия градина. Задайте въпроса на министъра на вътрешните работи, задайте въпроса на председателя на ДАНС. България няма осъдени министри, нали? Колко разработки, касаещи заместник-министри, оставете ги министрите, са подадени към прокуратурата? … И ако те ви кажат колко са, и ако тази цифра ви впечатли, елате и ми кажете… Ако ви кажат “няма”, не ми казвайте, къде ви е борбата с корупцията по високите етажи”.

“Главният прокурор се оказа, че е виновникът за разделянето на България от Румъния, преди България и Румъния въобще да бъдат разделени. Защото така е удобно. Това още веднъж идва да покаже не колко е значим главният прокурор, а колко сме разединени в цялостната национална позиция…Това е удобно на вас, това е удобно на собственика на вашата медиа (към журналистка от “Дневник”), това е удобно на определени политически сили” …Това отравя българския медиен климат – интересите на собствениците ви. Това отравя медийния климат, това отравя политиката в Бъгария, това отравя бизнеса в България… И понеже на тях им е удобно, ние сме най-големият виновник”.

За троловете:

“Аз съм на мнение, че всеки интернет сайт трябва да осигурява пълна възможност за идентификията на хората, които коментират след дадена статия. За да може да се осигури възможност на засегнатите – има такава практика вече на Европейския съд по правата на човека – да търсят своите права. И то, да ги търсят от издателя на съответния сайт… Далече съм от мисълта, че аз ще си търся правата. Но, така или иначе, засегнатият от коментара, обиденият, да може да реализира своите права. Всичко друго е лицемерие… Имате статия срещу лицето хикс и собственик на медиата е лицето игрек. И имате безумни коментари срещу лицето, срещу което е насочена статията. Защо това лице да не може да си търси правата? Защо да няма стриктни правила да идентифициране на коментарите? Между другото, писането на коментари отдолу, под някаква си статия, тролене ли, както щете го наречете, за мене е безкрайно неприемливо по една съвсем друга причина. Това е изразът на анонимния страх. Анонимно плюеш. Анонимно подкрепяш. Анонимно се радваш”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *