Eвропа в очакване: Накъде ще тръгнат сега мигрантите

Вътрешните министри на на Европейския съюз се събраха тази сутрин в Брюксел в напрегнато очакване накъде ще кривне миграционният поток, след като страните от Западните Балкани затвориха границите си за него. Една от възможностите е – към България. Другата – през Албания към Италия. Все още обаче на място няма признаци нито за едното, нито за другото. Правителствата и Европейската комисия обаче дадоха да се разбере, че работят по нови кризисни сценарии.

Димитрис Аврамопулос. Снимка Европейска комисия
Димитрис Аврамопулос. Снимка Европейска комисия

Най-важното сега за Европа е да намери пътища законно да приема бежанци с право на международна закрила, защото “иначе ще видим мигрантите и безмилостните трафиканти зад тях да се опитват да намерят нови маршрути”, каза преди началото на съвета еврокомисарят по миграцията, гражданството и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. Той предупреди и че ако ЕС не ускори преместването на бежанците блокирани в Гърция “хуманитарната криза там ще се превърне в хуманитарна катастрофа”.

Вчера, след Македония, Сърбия, Хърватия и Словения обявиха, че затварят границите си за мигранти, които нямат виза да продължат пътя си към Европа.

“Балканският маршрут е затворен. Това не е съждение за намерение, а за факт”, каза Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано съобщи пред журналисти, че правителството в Рим работи на най-високо ниво с Албания и с Турция, за да не позволи досегашният балкански маршрут да се превърне в адриатически. За целта албанският вътрешен министър е бил в Рим миналата седмица, каза Алфано.

“Трябва да бъдем нащрек за всеки възможен алтернативен маршрут”,каза холандският държавен секретар по сигурността и правосъдието Клаас Дейкхоф, чиято страна в момента председателства ЕС. “Би било добре да объдим мерки да го предотвратим, вместо да го чакаме да се случи и тогава да реагираме”.

“Фрагментация на маршрута (през Балканите – б.а.) е възможна, но няма още доказателства, че такава фрагментация е настъпила”, каза по-късно Наташа Берто, говорителка по въпросите на миграцията в Европейската комисия.

Дейкхоф посочи, че предложената в понеделник схема срещу всеки сириец върнат като нелегален мигрант в Турция тя да изпраща в ЕС по един сирийски бежанец от своите лагери, е временна и цели да разубеди мигрантите да търсят услугите на трафиканти. Ако това стане, ЕС трябва да намери заедно с Турция постоянен механизъм за презаселване на бежанци оттам в Европа, каза Дейкхоф. Дали схемата ще бъде приета зависи от среща на върха ЕС-Турция насрочена за 17 и 18 март в Брюксел.

В дневния ред на министрите днес са също проекторегламент за създаване на Европейска гранична и брегова охрана, мерки срещу тероризма, ревизия на директива за режима на огнестрелните оръжия в ЕС.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *