300 думи: Тръмп няма ясен конкурент за ноември; Макрон прокара силово пенсионната си реформа

САЩ. Демократите могат да стигнат до кризисен конгрес през юли. Няма ясно открояващ се водач след Супервторника в първичните избори за президенската номинация на демократите. Това може да значи лесна победа за Доналд Тръмп през ноември.

Европа. Комисията обяви законопроекта си за постигане на нетно нулеви СО2 емисии в ЕС до 2050 г. Той не посочва нова цел за снижаване на емисиите до 2030 г. Сегашната е с 40% спрямо 1990 г. Брюксел казва, че новата цел ще бъде между 50% и 55%, но ще я предложи допълнително след оценка на въздействието.

Франция. Пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон мина през Националното събрание. Очаква я вот в Сената, където консервативната опозиция има мнозинство, но долната камара може да отмени решението му. Правителството на премиера Едуар Филип оцеля в два вота на недоверие, поискани от левицата и дясноцентристите. Това позволи на кабинета да прокара закона за реформата без гласуване съгласно член 49.3 от конституцията от 1958 г.

Германия. Германия да използва икономическите си връзки с Русия като точка за натиск, за да я принуди да спре офанзивата си в Идлиб. Това предлага министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за RTL/n-tv, цитирано от Ройтерс. Руското министерство на отбраната предупреждава за опасността, че турските войски в Идлиб делят едни и същи окопи с бунтовниците срещу Башар Асад. Турция загуби днес още двама войници. Напрежението расте преди срещата на Путин и Ердоган в Москва утре.

Унгария. Премиерът Виктор Орбан коментира ситуацията на гръцко-турската граница. Подчертава, че Европа е приела неговата позиция от 2015 г. против политиката на “отворени врати”. Заявява, че 130 000 души вече са влезли от Турция в Гърция и ЕС трябва да се постарае те да не продължат към вътрешността му. В същото време Еврокомисията обявява мерки в подкрепа на Гърция и България и че ще връща незаконно влезли в ЕС в страните на произход.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *