300 думи: "Зелената сделка" подяжда кохезионните пари на ЕС - Le Monde

Еврофондовете за икономика и инфраструктура отиват за “зелената сделка”, с коята новата Европейска комисия иска да обърне страницата на старата, чийто мандат беше белязан от серия кризи – Брекзит, миграция, Украйна, евро. Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен предлага €100 млрд. на икономиките, зависими от минерални горива в ЕС през идните седем години, за да постигнат нетни нулеви емисии през 2050 г. От тази сума обаче едва €10 млрд. са нови средства. Останалото трябва да дойде от традиционните пера в европейския бюджет, от които Централна и Източна Европа са зависими.

Борис Джонсън отказа да позволи нов шотландски референдум за независимост. Позова се на двустранния ангажимент от 2014 г. за в бъдеще такива допитвания да не бъдат по-често от веднъж на поколение.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани да “даде урок” на либийския бунтовнически командир Халифа Хафтар, ако силите му нападнат турските войски в Либия. Хафтар си замина от Москва снощи, отказвайки да подпише споразумение за примирие с премиера на международнот признатото правителство на националното съгласие Файез ал Сарадж.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *