300 думи: Бивш военен се призна за виновен в делото за убийство на словашки журналист

За виновен се призна Мирослав Марчек, бивш военен, обвинен в Словакия като физически убиец на разследващия журналист Ян Куциак. В края на м.г. Марчек е признал пред полицията, че е убил Куциак. Обществената телевизия съобщи това, така че днешните му признания в съда не изненадаха никого. Двама от общо петимата обвиняеми в делото, включително соченият като поръчител бизнесмен Мариан Кочнер, заявиха, че са невинни. Един не направи изявление и един беше осъден на 15 години затвор м.г., след като се призна за помагач в убийството.

Ранният Иван Гешев напомня ранния Бойко Борисов като публична комуникация. Той е закрилник на “клети сюрмаси” – прокуратура с човешко лице. Силна държава на страната на  слабите хора. Нищо лошо. Най-късно след седем години ще видим дали този образ носи и политически дивидент. Българският култ към силата в буквалния смисъл изстрелва към върховете на държавата силови играчи – полицай, летец-изтребител. Интересно е дали до тях ще се нареди и прокурор.

“Нисан” се готви да прекъсне партньорството си с “Рено” пише “Файненшъл таймс”. Това ще принуди френската компания да търси нови партньорства, за да устои на конкуренцията. Опитът ѝ с “Фиат-Крайслер” миналата година излезе неуспешен и италиано-американският производител предпочете “Пежо-Ситроен”, които преди това се бяха обединили с “Опел”.

Иран отново протестира срещу режима на моллите. Силите на реда стрелят с бойни патрони срещу траурно шествие в памет на загиналите в сваления украински самолет. Протестиращ рита и сваля портрет на погребания като национален герой ген. Касем Солеймани. Тълпа скандира:

“Лъжат, че врагът ни е Америка! Враговете ни са тук!”  и “Пушките, танковете, моллите – да ги няма!”

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *