Франсоа и Сергей - двама европейски социалисти

Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел преди малко, на среща в Париж, се обявиха за санкции срещу украинското държавно ръководство заради прекалената употреба на сила срещу антиправителствените демонстранти.

Външните министри на държавите от ЕС ще обсъждат евентуални санкции в четвъртък след снощните 25 жертви в сблъсъците между силите на реда и протестиращити в Киев.

За санкции вече се изказаха председателят на Eвропейския съвет Херман ван Ромпьой, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, върховният представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Ромпьой и Барозу са дясноцентристи, но Ащън е британска лейбъристка, а Шулц – германски социалист, кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да оглави следващата Европейска комисия. Що се отнася до Оланд, той е най-влиятелният държавен глава-социалист за момента в ЕС.

Партийният ръководител на последните трима – Сергей Станишев, лидер на ПЕС, обаче днес не беше сигурен, дали трябват санкции срещу режима на украинския президент Виктор Янукович, неговото окръжение и приближените им олигарси.

Ето какво каза Станишев пред журналисти в Брюксел:„Това е въпрос на правителството, нека съберем информация…Решенията ще се вземат в диалог, включително с полтическите сили, които са в правителството…Най-важното е да се спре насилието и загубата на човешки живот,…политическия диалог трябва незабавно да бъде възстановен, което да създаде условия за стабилизация и функциониране на държавата. Има сили и от двете страни, които тласкат страната към разделение и това представлява най-големият риск в Украйна“.

Що се отнася до незабавното прекратяване на насилието, украинските власти преди малко обявиха, че започват “антитерористична операция”. Все още няма подробности, но формулировката подсказва как властта възнамерява да действа срещу несъгласните с нея.

В тази сложна международна обстановка лидерът на управляващата партия в България не е сигурен каква позиция да заеме. Не е питал Моника, Местан, Сидеров, ЛУКойл, КТБ, ВТБ и “Газпром”. Пак се появява синдромът на дупето в коприва – ни наляво, ни надясно. От една страна Станишев е европейски социалист, от друга – български. Една партия – две лица.

А министър-председателят Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин дали знаят? Вдругиден вторият ще трябва да заяви българската позиция пред колегите си в Брюксел. Не се забелязва поне засега някой в София да го е питал за това. За санкции срещу Киев трябва единодушие на 28-те правителства в ЕС. Дали България ще го провали?

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *