ТПТИ: Разногласия за енергетиката, финансовите услуги, ГМО

Енергетиката, генномодифицираните организми и финансовите услуги остават сред областите на несъгласие в продължаващите преговори между Европейския съюзи САЩ за договор за трансатлантическо партньорство в търговията и инвестициите (ТПТИ). Това съобщиха главните преговарящи Игнасио Гарсия Берсеро (ЕС) и Дан Мълани (САЩ) след осмия кръг на преговорите днес. Преговорите обхващат три основни области – пазарен достъп (мита, услуги, обществени поръчки), регулаторни въпроси, стоки.

Bercero-Mullaney
Берсеро (вляво) и Мълани обясняват докъде са стигнали преговорите. Снимка Европейска комисия.

Според Мълани сътрудничеството в регулирането на финансовите услуги трябва да продължава в рамките на международни форуми като Г-20 и Съвета за финансова стабилност (Financial Stability Board). В последните пет години ЕС затегна правната рамка за банките и другите финансови институции и пазари в резултат на финансовата и икономическата криза.
“Не сме стигнали до окончателно гледище трябва ли да има отделна глава за енергетиката”, каза още Мълани за бъдещия договор. По думите му тази материя може да влезе в съществуващите вече области. Държавите в ЕС имат пълен суверенитет в избора на комбинацията на енергийните си източници, т.нар. енергиен микс. Тук техните правни рамки се различават. Някои не допуската например проучване и добив на шистов газ, който пък направи енергийна революция в САЩ.
ЕС също прие наскоро законодателство, което дава на държавите-членки последната дума за това дали да разрешават генномодифицирани организми (ГМО), които са бизнес основно на американски компании. То позволява на националните власти да забраняват ГМО, които научно са одобрени на европейско ниво, без да привеждат научни аргументи.
“Бих казал, че има де факто мораториум в тази област”, каза Мълани. Според него въпросът може да бъде отнесен към “техническите бариери пред търговията”, които също са предмет на преговорите. “Смятаме, че мерките за сигурност на храните трябва да се базират на науката на оценката на риска”, каза той.
Следващите кръгове на преговорите са през април и юли, съобщиха преговарящите.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *