Супер Марио със супермнозинство пред суперпроблеми

Италия. “Супер Марио” печели супер мнозинство на вота за доверие към правителството му на националното съгласие (535 на 56 гласа). Интересното е, че против откровено проевропейската му платформа се обявява само по-малката партия от крайната десница – “Братята на Италия”. Сега го чакат суперпроблеми за решаване – пандемия, затънала икономика, слаби публични финанси, раздута и неефективна администрация, корупция и мафия. На последните две посвети голяма част от речта си пред депутатите снощи. Колко време ще издържи това широко мнозинство ще видим. Редовните парламентарни избори са след две години. Драги вероятно ще срещне съюзник в Европа в лицето на Еманюел Макрон, поне що се отнася до нуждата от общ бюджет на еврозоната, но не е сигурно, че ще намери същата подкрепа в Германия, независимо от приемника на Ангела Меркел.

Г-7. Пост-Тръмп: САЩ обещават $4 млрд. на КОВАКС, програмата за разпределение на ваксини по света, в която при предишната администрация не искаха да участват. Обявяват и че са готови на преговори с Иран по връщане към ядрената сделка от 2015 г. – разбира се с условия. ЕС е набелязан като домакин на тези преговори. Междувременно, той удвоява приноса си към КОВАКС на общо €1 млрд.

ООН. Световната организация иска от ОАЕ доказателство, че дубайската принцеса Латифа е жива.

Австралия. “Оситата” не си поплюват – ще приемат закона, който задължава “Фейсбук” и “Гугъл” да си плащат за медийното съдържание, което разпространяват. Не са впечатлени, че “Фейсбук” изхвърли местното и световно медийно съдържание от мрежата си в Австралия. Решението на корпорацията на Марк Зукърбърг предизвиква вълна от отрицателни реакции по целия свят.

Алжир. Перестройка по арабски. Президентът разпуска парламента, обявява предсрочни избори и ремонт на правителството и помилва към 60 политически затворници. Всичко това – две години след началото на протестите срещу системата установена през 1962 г.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *