Стара, нова Европа и Украйна

Европейският съюз не бива да огъва критериите си за приемане на нови членки заради Украйна, защото тя е “стояла пред мечка”. Но ЕС трябва да бъде наясно, че Турция, Сърбия и Северна Македония – кандидатки за членство, а Украйна – не, е трудно защитима позиция.
Европа трябва да ускори военната и икономическата помощ за Украйна и да продължи да затяга санкциите срещу Русия, лишавайки я от приходи.
Т.нар. “стара Европа” не бива да позволява Украйна да се превръща в ябълка на раздора между нея и “нова Европа”, най-вече – Полша, балтийските страни, Румъния. По разбираеми причини те искат по-твърда европейска позиция към Русия и са по-близо да исканията на Киев. Източна и Централна Европа (без България и Унгария) имат желанието и вероятно аргументите за по-радикална позиция, но нямат ресурса да издържат на глобално противопоставяне без подкрепата на държави като Германия, Франция, Италия.
“Нова Европа” трябва да се отърси от емоционалното възприемане на войната. Разграничението между режима на Путин и Русия е критично важно. Путин трябва да бъде победен и отстранен; той повече не може да бъде партньор на свободния свят. Но ако от това последва унижение за Русия, тя може да сервира на света много по-опасен лидер. Русия може да бъде победена, но не може да бъде отстранена. Тя пак ще бъде там – върху една шеста от земното кълбо и върху негови ключови ресурси.
Обединеното кралство едва ли ще пропусне възможността да подкопае единството на ЕС и да предложи на недоволните от него държави членки други сътрудничества и съюзи в лицето на руската заплаха. САЩ с президент Джо Байдън са по-заинтересовани от единна Европа, но не е сигурно, че ще останат такива при следващ републикански президент.
Недоволната от Брюксел, Берлин и Париж “нова Европа” е наясно, че никой не може да ѝ предложи равностойна алтернатива нито на единния европейски пазар, нито на европейската финансова солидарност, нито на европейската свобода на движение и установяване. Животът все по-настоятелно ни показва обаче нуждата и от европейски отбранителен съюз, към който “стара Европа” не може повече да си позволи да се отнася неохотно.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *