Станишев неясен ще подкрепи ли санкции срещу режима в Украйна

IMG_3668[1]
Сергей Станишев говори пред журналисти в централата на ПЕС в Брюксел. Снимка Веселин Желев

Лидерът на социалистите Сергей Станишев се въздържа днес от ясна позиция, да налага ли Европейският съюз санкции на Украйна.

Външните министри на 28-те ще обсъждат въпроса на извънреден съвет в Брюксел в четвъртък. Причина са 25-те убити при сблъсъците между протестиращи и силите на реда в Киев снощи. Евентуално решение за санкции изисква единодушие между министрите.

„Това е въпрос на правителството, нека съберем информация“, каза Станишев пред журналисти в Брюксел. „Решенията ще се вземат в диалог, включително с полтическите сили, които са в правителството“.
Той допусна, че санкции могат да станат необходими, „ако продължи тази агресия“ – визирайки и двете страни в украинската криза, но уточнявайки, че “властите имат по-голяма отговорност“.

Според Станишев поставянето на Украйна пред избор между ЕС и Русия “само влошава нещата“.

„Най-важното е да се спре насилието и загубата на човешки живот,…политическия диалог трябва незабавно да бъде възстановен, което да създаде условия за стабилизация и функциониране на държавата. Има сили и от двете страни, които тласкат страната към разделение и това представлява най-големият риск в Украйна“, каза той.

Станишев, който води и Партията на европейските социалисти (ПЕС), отрече спекулации, че ще се оттегли от този пост на предстоящия конгрес в на 1 март в Рим.

Той добави, че движението АБВ на Георги Първанов няма никакъв шанс за членство в ПЕС. Според Станишев АБВ е „идеен тюрлю гювеч“, който прикрива властови амбиции. „Говори се за социалдемокрация, но в същото време много силни са патриотарските елементи“, каза лидерът на БСП.

Leave a comment

1 Comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *