След атентатите: Малко подробности и осем съвета

Убитите са 35, а ранените – 340. Вероятно броят на жертвите ще расте, защото над 50 ранени са между живота и смъртта в интензивни отделения.

Пуснаха от ареста заподозрения за трети атентатор от летището Фейсал Шефу. Той представил алиби възоснова на телефонните си разговори, че по време на взривовете си бил у дома. Съдия-следователят го приел. И така Шефу е на свобода, но обвинението му за участие в терористично убийство, опит за терористично убийство и участие в терористична група остава. C’est du belge. Кметът на Брюксел Иван Майор протестира. Според него Шефу е ислямистки агитатор. Опитвал се е да радикализира обитателите на палатковия имигрантски лагер край службата за убежището в парка “Максимилиен” в Брюксел. Затова през изтеклите месеци е арестуван административно и му е забранено да се приближава към лагера. Белгийските медии писаха, че го е разпознал шофьор на такси, който е закарал тримата камикадзе на летище Завентем от квартирата им в Скаарбеек на 22 март сутринта, без да знае, че вози терористи. Прокуратурата каза, че е обвинила лице на име Фейсал Ш. в горецитираните престъпления, но никога не изписа името му докрай и не потвърди разпознаването.

Летището ще започне да работи от утре с 20 на сто от капацитета си, ако тестове, които се провеждат днес, минат успешно. За пълното му възстановяване ще трябват месеци, каза изпълнителният директор Арно Фейст.

Какво да правите, ако сте българин с резервиран полет за или от Брюксел?
1. Обадете се на агенцията, която е резервирала полета ви или на кол-центъра на България еър в София;

2. Ако те са ви отменили полета, ще ви предложат алтернативен от летища в съседни страни (например Амстердам в Холандия или Дюселдорф в Германия) като изцяло покрият стойността на билета. Пътните до алтернативните летище обаче си остават за ваша сметка (грубо между 55 и 100 евро в едната посока) Повече информация за цените на влаковете тук;

3. Ако сами искате да презаверите полета си, ще ви начислят такса взависимост от цената на билета. Тази такса започва от 50 евро. Докъде стига, ще ви каже кол-центърът;

4. Можете да поискате и да ви върнат парите, ако сте се отказал (а) да летите;

5. Не търсете офиса на “България еър” в Брюксел, на ул. “Равенщайн”. Няма го от три години. Там има празна витрина, от която се вижда празна стая с голи стени. Не пише нищо.

6. Офисът на авиокомпанията на летище Завентем в момента не работи, защото то е все още затворено.

7. Не се обаждайте в българското посолство. То е в намален състав и секретарят Татяна Керезова, която вдига телефона, не знае нищо по никоя от предните точки. Тя няма дори телефонен номер за контакт на “България еър” и ще ви пренасочи към Постянното представителство (ПП) в ЕС, където имат номера.  Освен това г-жа Керезова ще ви упъти, че в ПП следят медиите и знаят новините.

8. И аз ги следя. Затова четете. И да не помогне, няма да боли.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *