Русия омеква за "Южен поток"

Москва готова да търси компромис с ЕС, но не уточнява докога

Русия е готова да търси взаимноприемливо решение по спора си Европейската комсия за газопровода в проект “Южен поток”, заяви днес постоянният представител на страната в ЕС Владимир Чижов.

Преговорите започват утре в Брюксел между шефа на Генерална дирекция “Енергетика” в Комисията Доминик Ристори и руския зам. министър на енергетиката Анатолий Яновски в рамките на съвместна работна група.

Брюксел иска шестте държави членки по трасето на бъдещата тръба – Австрия, България, Гърция, Словения, Хърватия и Унгария да предоговорят двустранните си споразумения с Москва за нея, за да ги приведат в съответствие с евроейското законодателство за либерализиране на енергетиката, т.нар. Трети енергиен пакет. Комсията ги заплашва в противен случай с процедури за нарушение и евентуални глоби, ако газопроводът заработи при сегашните условия.

“Разбира се, за Русия, би било най-лесното решение да каже: “Това не е наш проблем”, каза Чижов на пресконференция в Брюксел. “Шестте страни са подписали междуправителствените споразумения и трябва да се оправят директно с Комисията.”

“Като отговорен партньор ние не избираме това най-лесно решение”, добави той. “Не искам да предричам изхода…Няма да е лесно усилие, но се надявам да успее. Самият факт, че е създадена работна група е индикация, че и двете страни искат да намерят решение”.

По думите му възможните решения биха били или ЕС да предостави на Русия изключение от Третия енергиен пакет, или ЕС да приеме, че той не се отнася за “Южен поток”, тъй като газопроводът не е на територията на съюза в цялото си протежение.

“За всичките години, които съм бил в дипломатическата професия, едно от заключенията, които си направих, е, че нищо не е толкова вредно за едни преговори колкото изкуственият краен срок”, каза Чижов.

Среща на върха ЕС-Русия е насрочена на 28 януари в Брюксел.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *