Отрицателни цени на американския суров петрол

  • Снощи в рамките на час цените на американския суров петрол пробиха пет исторически дъна ($8, $5, $2, $1 и $0 за барел) и завършиха сесиите в Лондон и Ню Йорк с отрицателни стойности от близо -$40 за барел. В основата на безпрецедентния в досегашната история срив са замрялото търсене поради блокираната от коронавируса икономика и почти запълнените хранилища.
  • Тази сутрин администрацията на Доналд Тръмп обяви, че ще купи 75 милиона барела американски петрол, за да попълни стратегическия резерв на САЩ и че ще обмисли спиране на вноса от Саудитска Арабия. Цената на барел се покачи до $1,40.
  • Тръмп възнамерява да подпише указ, с който временно да забрани имиграцията в САЩ. Президентът се позовава на опасността от внасяне на  коронавирус. “Ню Йорк таймс” коментира, че той  използва кризата, за да прокара твърдолинейните си антиимиграционни политики. Те точно се вписват в най-вероятната му предизборна стратегия: Опасностите дебнат отвън. Аз ви пазя.
  • Не се задава нова дългова криза въпреки многократно увеличените разходи на държавите в еврозоната да съживят затворените си от корона-кризата икономики. Причината е, че те не заемат от международните финансови пазари, а Европейската централна банка изкупува дълга им и ги предпазва от понижаване на кредитните рейтинги пише италианският икономист Карло Котарели.
  • Междувременно Ангела Меркел приема форма на солидарен европейски дълг за справяне с последствията на корона-кризата. Тя обаче говори за инструмент различен от корона-облигациите, които искаха девет държави членки. Той би бил по-краткосрочен и с по-ограничен обхват, като и споделеният риск е намален. Накратко, предполага гаранции които държавите членки да предоставят през европейския бюджет за кредитиране от финансовите пазари.
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *