Орбан си купува индулгенции във Вашингтон

Дайджестът днес:

Виктор Орбан си е купил индулгенция във Вашингтон на 13 май за топлите отношения с Владимир Путин, “нелибералната демокрация” и антисемитските забежки. Пожелал Унгария да купи американски ракети и помолил Тръмп за US съдействие за газови сондажи край румънския (не българския) черноморски бряг като (забележете) алтернатива на руския газ. Тръмп се дразни от германо-руския газопровод “Северен поток-2”, а Орбан не е в блестящи отношения с Ангела Меркел.

Без US мита за европейски и американски автомобили още шест месеца, реши днес Тръмп. През тях САЩ ще преговарят с търговските си партньори под дамоклевия меч на отложените мита.

Матео Салвини е в изолация. Всички в управляващите  кръгове в Рим се разграничават от призива на крайнодесния вицепремиер на Италия тя да наруши правилата за финансовата дисциплина в ЕС и да надуе още дефицита и дълга си. Дистанцираха се финансовият министър Джовани Триа, управителят на централната банка Игнацио Виско и най-вече коалиционният партньор, вицепремиерът Луиджи ди Майо, лидер на движението “5 звезди”, посочва днес “Стампа”. В сряда обещанието на Салвини да игнорира Пакта за стабилност и растеж наду спреда по 10-годишните италиански облигации до 290 базисни точки. Днес той падна до 275, съобщава “Стампа”. Студени тръпки полазиха политици и финансисти, докато анализаторите предупредих за опасност от италианска дългова криза, пред която неотдавнашната гръцка би изглеждала като джудже. Италианският дълг е €2 000 млрд. или 131, 5% от БВП с тенденция за увеличаване. ЕС вижда съотношението му към БВП на 135,2% през 2020 г. , а МВФ – на 134,1%. Салвини обаче изглежда в изолация само в коридорите на властта. Той продължава да бъде най-популярният политик в Италия и фактически лидер на страната според анализаторите. Утре, седмица преди евроизборите, той ще бъде домакин на събиране на 12 антиевропейски е евроскептични партии. Четири от тях ще бъдат представени от лидерите си, сред които са Марин Льо Пен ог Франция, Геерт Вилдерс от Холандия и Веселин Марешки от България.

Никола Саркози е на път да се окаже подсъдим за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Днес Конституционният съвет отхвърли жалбата на бившия френски президент, че не може да бъде санкциониран два пъти за едно и също нарушение, предава АФП. Саркози предендираше, че вече е върнал наднормена сума изхарчена за кампанията му по искане на Конституционния съвет през 2013 г. Съветът обаче установи, че тогава е ставало дума за малко над €360 000, докато през 2014 г. беше разкрита огромна схема от фалшиви фактури, прикриващи кампанийни разходи за €20 млн.

Положението е “без сделка” или “без Брекзит”. Джереми Корбин съобщи, че преговорите му с Тереза Мей за компромис по споразумението за напускането на ЕС са приключили без успех. Въпреки това Мей ще подложи сделката си на гласуване в Камарата на общините за четвърти път в началото на юни. Според британския министър на търговията Лиъм Фокс, ако тя пак падне, алтернативата е Брекзит без сделка или оттегляне на молбата за напускане на ЕС. Според лейбъристктия депутат Хилъри Бен алтернативата е: приемане на споразумението от парламента или нов реферндум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Кои са претендентите да наследят Тереза Мей? Тя обяви вчера, че ще представи график за оттеглянето си от поста в началото на юни. Според “Поан” това са: бившият външен министър Борис Джонсън, сегашният министър на околната среда Майкъл Гоув, сегашният външен министър Джереми Хънт, министърката за връзките с парламента Андреа Ледсъм, бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, вътрешният министър Саджид Джавид, министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд.

Партията на Брекзит на Найджъл Фараж ще спечели евроизборите в Обединеното кралство, сочат прогнозите. Консерваторите,  които свикаха референдума за напускане на ЕС, ще ги загубят най-тежко. Разочаровани от министър-председателката Тереза Мей консервативни избиратели се очаква да преминат към Фараж. Неговият главен лозунг сега е “Брекзит без сделка”.

77% от французите на възраст между 18 и 25 г. няма да гласуват на евроизборите, показва изследване на института Ифоп от април, чиито резултати публикува сп. “Поан”. Франция изпраща най-много студенти по линията на европейската програма за академичен обмен “Еразъм” – 85 000 за 2018 г.

Касем Солеймани, командирът на специалните сили “Ал Кудс” на Ислямската революционна гвардия на Иран е инструктирал шиитските милиции в Ирак да се готвят за “война с посредници”. Генералът оглавява цитираните сили, отговорни за действия в чужбина и за подмолни операции.

Вълците се връщат във фауната на Белгия след 100 години отстъствие от нея, съобщава агенция Белга. Зоолози са снимали един от тях близо до Ньофшато, до границата с Люксембург, днес. Той е четвъртият регистриран от природозащитниците. Бенелюкс е най-гъсто населената част на Европа и една от най-урбанизираните и индустриализираните. Индустриализацията на Белгия започва с текстилното производство във Фландрия през XVII век. След това се развиват въгледобивът, металургията и индустриалната химия.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *