Опорките на Радев- 1: Европейска инициатива за мир

 “България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира”.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти на 21 март 2023 г.  

Какви са тези европейски дипломатически усилия? Европейският съюз е наложил девет кръга санкции на Русия. Лидерите му на съюзно и на национално ниво са прекъснали контактите с руското ръководство. Дипломатически процес на практика няма.

Какво тогава подкрепя Радевата България? Нещо, което съществува само в нейните глави и вероятно – в т.нар. мирен план на Китай. Но той едва ли би могъл да бъде описан като “европейски дипломатически усилия”.

Западните съюзници от двете страни на Северния Атлантик отдавна са се обединили около разбирането, че агресорът е Русия и преговори с нея са възможни, само ако и когато тя се оттегли от окупираните от войските ѝ територии в Украйна.

Тъй като Русия няма намерение да го направи, е очевидно, че тя ще се оттегли зад границите от 1991 г., само ако бъде принудена с военна сила. Следователно, единственото смислено усилие за мир е да се помогне на Украйна да изгони нашествениците от своята територия. Начинът това да стане, без войната да се разлее извън Украйна и извън областта на конвенционалните оръжия е военната помощ за Киев.

В това отношение Радев открито противопоставя България на консенсуса в нейните съюзи – ЕС и НАТО – и я води към изолация.

При това президентът си присвоява правото да изработва и формулира външна политика на българската държава, която той по конституция само може да представлява (чл. 92, ал. 1). Външната политика се “ръководи и осъществява” от Министерския съвет (чл. 105, ал. 1) съгласно конституцията, т.е. с одобрението на Народното събрание (чл.85).

Служебното правителство, което президентът назначава, има за задача за два месеца да подготви следващите парламентарни избори, а не под негово ръководство да иззема функции, които не му принадлежат и да не изпълнява решения на предишните парламенти.

Leave a comment

2 Comments

  1. […] Вече отбелязахме, че в отсъствие на парламент бившият военен прочете конституцията тъй, както умее, и си присвои правото да формулира външна политика, вместо само да я представлява: […]

  2. […] Вече отбелязахме, че в отсъствие на парламент бившият военен прочете конституцията тъй, както умее, и си присвои правото да формулира външна политика, вместо само да я представлява: […]

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *