Пак обясняват на Ципрас, че в Еврозоната гръцки път няма

Tsipras-Juncker-Hollande

Ципрас, Юнкер и Оланд (отляво надясно) на среща на върха на ЕС в Брюксел на 23 април 2015 г. Снимка: Архив на Европейската комисия.

Европейската комисия за пореден път днес поля гръцкото правителство със студен душ. То не може да възстанови замразеното спасително финансиране по втория начин, с политически протекции, заобикалящи споразумения и правила, повтори му тя.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се опита вчера да уговори това с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд на среща на върха на ЕС с шест бивши съветски републики в Рига, Латвия. Получи разбиране, но пак му обясниха, че решенията вземат кредиторите – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – в установения за това формат, групата за преговори в Брюксел и Еврогрупата – финансовите министри на Еврозоната.

Днес Ципрас се среща пак в Рига с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“На политическо ниво има дискусии, които могат да улеснят напредъка, но решенията се вземат на институционално ниво”, каза по този повод в Брюксел Мина Андреева, говорителка на Комисията.

Ципрас се опитва да си спести най-болезнените икономически реформи, за които кредиторите настояват. Те противоречат на обещанията, с които крайнолявата му партия СИРИЗА спечели предсрочните избори през януари. Тези реформи заплашват за разцепят парламентарната група на СИРИЗА и да подкопаят стабилността на правителството.

Те обаче са условие за възстановяване на финансирането. При това кредиторите искат не само да парламентът да приеме актовете за тях, но и да започне прилагането им. Все по-съмнително е, дали Гърция ще има време за това. Остава ѝ малко повече от месец до изтичането на сегашното споразумение за спасително кредитиране срещу реформи с ЕС, Еврозоната и МВФ. Ако не получи замразения последен транш по него от 7,2 милиарда евро, тя няма с какво да плаща следващите вноски по дълга си, както и заплати и пенсии. Обявяването на дефолт може да я извади от общата валута.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *