Нов вирус в Китай може да предизвика пандемия

  • Вирус. Китайски учени съобщават в списанието  Proceedings of the National Academy of Sciences за нов грипен вирус по свинете, който може да заразява хора и да предизвика пандемия, предава Би Би Си.
  • Хонконг. Китай прие закон, който му дава още власт в поддържането на сигурността на Хонконг, т.е. ликвидира полуавтономията на световния финансов център. САЩ прекратиха износа на отбранителна техника за територията и обмислят нови търговски ограничения.
  • Тръмп. Нови разкрития за кухнята на външната политика на Тръмп, направени от ветерана на “Вашингтон пост” Карл Бърнстейн за Си Ен Ен, могат да навредят сериозно на кампанията на президента на САЩ за преизбиране. Фриволните, некомпетентни и безотговорни разговори на Тръмп с чужди лидери, включително Путин, Ердоган, Меркел, Мей, Макрон и Трюдо, са убедили двама негови съветници по националната сигурност, един държавен секретар и един министър на отбраната, че сегашният президент сам по себе си е заплаха за националната сигурност на САЩ.
  • Списък. Европейският съюз обяви списък от 14 страни, които смята за “безопасни” от гледна точка на коронавируса и за чиито граждани отваря границите си от 1 юли. Съединените щати, Русия и Бразилия не са между тях. В списъка, който не е задължителен, влизат: Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария също ще могат да ползват облекчения. Списъкът ще се актуализира на две седмици. Това, че списъкът не е задължителен, означава, че всяка държава членка на ЕС е свободна да го прилага постепенно – т.е. не веднага за всички страни в него. В същото време държавите от ЕС са призовани да не отменят едностранно ограниченията спрямо страни извън списъка. В случая с България такъв би бил случаят с Русия, за чиито летовници туристическият сектор у нас иска да бъдат отворени границите. В същото време ограничителните мерки за страни в списъка, където епидемиологичната обстановка се влоши, могат да бъдат възстановени.
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *