Не Борел ви е виновен

Европа днес съди Борел строго за посещението му в Русия. Възоснова на какво обаче? Има ли ЕС обща външна политика към тази страна? Каква е тя? И какво от нея Борел е постигнал, какво – не? Европа няма обща политика към Русия. Спорно е дали изобщо има обща външна политика освен на книга или по щатно разписание. Борел се върна от Москва с вярно наблюдение: тя гледа на демокрацията като на екзистенциална заплаха. За да откриеш това обаче, не е необходима дипломатическа служба от над 3000 души. Стига да гледаш телевизия. За да го кажеш на света, не ти трябва върховен дипломатически представител. Достатъчни са лаптоп и връзка с интернет. Европа спори как да се отнася с Русия, преди да си е отговорила защо. За разлика от ЕС, Русия е наясно със себе си – за нея демокрацията е заплаха. На заплахата тя отговаря съответно – затваря привържениците ѝ, гони дипломатите ѝ, компрометира я в пропагандата си. Какво е Русия за Европа? Противник или партньор? Ако е противник, къде ни е отбраната срещу него? НАТО? Да, но четирите години на Тръмп показаха, че Европа не може 100% да разчита на главния си съюзник в него. Ако Русия е партньор, защо му носим това, което най-много го плаши? Путин не иска демокрация. Иска тръби. Найджъл Фараж правилно казваше: “Ако ръчкаш мечката с пръчка, мечката ще реагира”. Фараж може да е всякакъв, но постигна целта си. За разлика от ЕС, който не винаги успява. Например – във ваксинацията. Докато ЕС не знае къде отива в отношенията си с Русия, винаги ще стига дотам, т.е. доникъде. И няма значение дали ще бъде с Борел или с някого другиго. Решавайки накъде, Европа не бива да забравя: с Путин или без него, Русия винаги ще бъде съседка; Русия е повече от Путин; Русия е географски трансконтинентална, но културно и исторически е европейска; Русия има природен и интелектуален потенциал, които е несериозно да пренебрегваш; руснаците продаваха газ на Европа през цялата Студена война, но това не спаси съветската им империя от срутване.

Leave a comment

1 Comment

  1. БРАВО ! Рядко има автор в нета който да не е американски или кремълски ТРОЛЛЬ 🙂
    Даже журналистите преобладаващо залитат в едната или другата посока , само и само да не защитават европейските интереси. Май за европейски интереси никой не плаща (както казва българина “пет пари не дава”).
    Дали има общо европейска политика към Русия ? – по скоро не – към Русия се реагира според дневния ред. Някъде дълбоко европеците искат Русия да е демократична и европейска. За ова не я трактират като чисто азиатска.
    Мойта теза е че русия е чиста АЗИОПА – Това е когато Азия е повече от Европа (израза е на Генадии Хазанов). В Такава полу.Азия ни вкарват и сегашните ни политици в България. За жалост.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *