Навални е политически некоректен затворник

Това, което Владимир Путин не можа да направи на Алексей Навални, днес му го на прави “Амнести интернешънъл”. Международната правозащитна организация отне статута на “затворник на съвестта” (т.е. на лишен от свобода заради убежденията си човек) на най-популярния критик на Кремъл. “Амнести” оправда решението си с поток от писма от граждани за националистически прояви на Навални в миналото.

Тези прояви са факт. Той е изключен от либералната партия “Яблоко” (“Ябълка”) през 2007 г. заради участието си в крайнодесния “Руски марш” през 2006 г. Той се присъединява към него и през 2008 г. Основава движението “Народ” и заявява, че национализмът е “ключова” точка в неговата идеология. После то се обединява с други две крайни националистичечски формации – “Велика Русия” и “Движение против незаконната миграция”. Навални подкрепя руската военна намеса в Грузия през 2008 г., призовава руските власти да изгонят всички грузинци от страната, нарича кавказките мюсюлмани “хлебарки”, не осъжда завземането на Крим от Русия през 2014 г.

Заедно с това обаче Навални е най-силният досега политически опонент на Путин. Той стана такъв благодарение на кампанията му срещу корупцията по върховете в Русия. Организира безпрецедентни по размаха си протести. Оцеля при опит да бъде отровен. Властта го хвърли в затвора с присъда, отхвърлена от Европейския съд за правата на човека.

Въпреки това Навални е неправилен опозиционер. Очевидно за “Амнести” правилната борба за демокрация е несъвместима с национализма, от който той още публично не се е отрекъл. По подобен начин е бил неправилен и покойният Нелсън Мандела, защото имал присъда за саботаж и въожръжена борба срещу апартейда, посочва “Амнести”. Т.е. правилният “затворник на съвестта” е мирен и либерален. Ако си друг, си само затворник. Не е ясно дали те признават за политически.

Много известни хора са били някакви като по-млади. Жозе Мануел Барозу например е бил маоист. “Амнести” не се интересува колко последователи щеше да има Навални в Русия, ако напълно отговаряше на нейните критерии за “затворник на съвестта”. Особено ако се беше изказвал в защита на грузинците или за връщане на Крим на Украйна. Не е ясно и дали тази организация съзнава каква услуга прави днес на Навални, поставяйки го наравно с мъченика Мандела. Не вярвам умните хора в Кремъл да се зарадват на такава съпоставка. Като се има предвид кой победи в схватката между Мандела и режима на апартейда.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *