Набобочване

Връзкари. Русенските братя Бобокови са имали това, без което бизнес в България и по света трудно става успешен: близки връзки с властта – и то с най-високите ѝ нива. Според главния прокурор Иван Гешев това е лошо: “Той (Пламен Бобоков – б.р.) е признал, че съществува задкулисие и участва в него. Говорил е за връзки и как се оказва влияние. Признал е за паралелна държава, в която участва. Точно това прокуратурата иска да прекрати – хора със стотици милиони да купуват медии, политици, партии, за да продължават да крадат безнаказано вече 30 години, а хората да живеят бедно”. Интересна е драматургията: Бобоков вади свой чат с Бойко Борисов. Прокуратурата веднага вади друг негов – с Румен Радев. Презумпцията е, че Бобоков е лош, ерго, който си е говорил с него, също е лош. Ще казвам на това набобочване. Сега Борисов и Радев са квит. И двамата са набобочени. И не е ясно как биха се разбобочили. Практичният извод е: Пишете си с когото искате, но след това трийте. Не се знае у кого ще попадне написаното.

Турция и Гърция. Българският неутралитет става все по-труден на фона на усложняващите се отношения между двете южни съседки на страната ни. Днес Турция трябваше да реши дали да превърне музея “Света София” в Истанбул в джамия. По-късно се разбра, че най-висшият административен съд на страната ще се произнесе до 15 дни. Решението му няма да бъде обвързващо, за президента Реджеп Тайип Ердоган, който очевидно има последната дума. Вселенският патриарх Вартоломей предупреди, че превръщането на музея в джамия би обърнало “милиони християни по света срещу исляма”. Къде е България в християнския хор? “Света София” е последната от ред причини за напрежение между Турция и Гърция. Между тях са всекидневните нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски бойни самолети, турските сондажи за нефт и газ в акваторията на Кипър, 46-годишната турска окупация на Северен Кипър, мигрантските потоци, споразумението между Турция и Либия за границата между икономическите им зони в Средиземно море, срещу което Гърция възразява, въоръжената намеса на Турция в Либия. Всичко това става вътре в НАТО.

Демокрация. Поправките в руската конституция са минали само със 77,92% “за” на референдума вчера, вика ТАСС. Последният публикуван рейтинг на Путин беше с 18% по-нисък. Държавният департамент на САЩ днес не скри, че е “особено обезпокоен” от перспективата за още 16 години Русия с Путин начело.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *