Мораториумът III - "Подведени от всеобща лудост"

Правителството ще поиска парламентът да преразгледа решението си да продължи забраната за продажба на земя на чужденци, съобщи днес в Брюксел министър-председателят Пламен Орешарски.

БСП ще предложи промени в Закона за земята, които да изискват европейските граждани да са живели поне пет години в България, за да купят земеделска земя тук, каза лидерът на партията Сергей Станишев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък предложи забрана земеделска земя да се преотрежда за други нужди като например за строителство и за обредни домове.

Мораториумът ще е една от темите на среща утре между председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и Орешарски, която последният е поискал.

Борисов и Станишев са летели заедно снощи от София до Брюксел и са водили конструктивен разговор в самолета, обявиха и двамата. Разбрали са се да поискат от своите политически семейства в Европа повече реална солидарност с България в посрещането на бежанците. Борисов каза, че приятелски е посъветвал Станишев да зареже “Атака” и да отидат заедно на предсрочни избори.

Без редакция

Ето какво тримата казаха за мораториума преди  започващата по-късно днес среща на върха на ЕС:

Орешарски: “Плод на политическа емоция”

“Ще намерим начин да преразгледаме това решение. Това е едно лошо решение, което според мене е плод на политическа емоция, а не на рационален подход”. 

Станишев: Искахме да покажем загриженост

“Депутатите по-скоро искаха да покажат отношение и загриженост. Този акт на парламента обаче не е работещ”.

Борисов: “Подведе ни всеобщата лудост”

“Популизмът, който вкара “Атака” в парламента и това, че Станишев и Местан вързаха своето управление с тази партия, направи така че всички да се подведем по всеобщата лудост…Спокойно можеше да се направи така, че да се направят забрани, да се направят ограничения – така, както в много държави на ЕС – за ислямистки фондации, за … Цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува… Всъщност, да останат европейските граждани, които са проверени, които знаят, че идват да инвестират и няма нищо лошо. Те няма да я изнесат. Тук, благодарение на “Атака”, се разигра много популистка игра, която народът възприе буквално, че ако няма мораториум,  ще дойдат какви ли не, да не назовавам, да не обидя някоя държава, да изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи. Сега може да се случи с ООД-та…Но ако се приемат тези проверки, и едва тогава да се разрешава да се прави бизнес, тогава – да. Земеделските земи, ако са само да се обработват, какъв е проблемът? Подведени от общата лудост и популизъм 150 депутати от двете най-големи партии гласуваха вчера.  А в същото време 20 души от “Атака” си приписват успеха. И вчера на Станишев лично му казах: Отървете се от “Атака”. Защото сега, разбирате ли парадокса, излезе, че само ДПС спазва европейските правила – партията, която според мене най-малко ги спазва.В желанието си, ние да уязвим БСП, БСП да ни уязвят нас, ние вкупом гласувахме нещо, което здравият разум може да го предпази…можем да предпазим държавата от всички страхове, които имат българите. И да го направим по европейски начин.Но в желанието ни ние да докажем, че сме по-…гласувахме 91 души и самите пък БСП бламираха своето правителство с близо 60 депутати. Представяте ли си? Не пет, не шест – 60! Затова моят апел е: Здравият разум е крайно време да се прояви! да се направят избори и да не се допуска “Атака” с нейните популистки приказки да е съдник в държавата. Защото това е изключително опасно.”

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *