Мораториумът II

Какво ще стане оттук нататък с мораториума върху продажбата на земя на граждани на други държави от ЕС?

Възможни са няколко сценария:

БСП и ГЕРБ прегласуват решението като го променят. Продължението на мораториума отпада. Възлагат на правителството да договори с ЕС максимален брой изключения, които да защитят това, което те разбират като “национален интерес”.

ГЕРБ Canada Goose Constable Parka гласуват “с отвращение” заедно с БСП и се дистанцират от антиевропейската и ксенофобската “Атака”.

Сидеров първо се опитва да провали кворума, но вижда ,че не може. Заплашва обаче  да бойкотира парламента оттук нататък. Това оставя съдбата на 42-то Народно събрание в ръцете на Бойко Борисов, който веднага му тегли ножа. “Атака” влизат в предизборната кампания като защитници на родната земя. Плашат народа с Европа, която ще му я вземе и ще го зароби. Сидеров  произнася пламенна реч срещу националните предатели, кириакстефчовци, хаджииванчопенчовци, призовавагидасеизвинят, хвърля ги на бунището на историята и отива да Canada Goose Constable Parka си изпие хапчетата.

Парламентът не прегласува решението. Ако се сбъдне този сценарий, президентът и/или ДПС заедно с поне 12 депутати от БСП сезират Конституционния съд. Съдът обаче не се произнася до края на годината.

Оттук са възможни поне четири под-сценария:

(а) Правителството изчаква решението на съда и не внася в парламента законопроект за продължаване на мораториума. Или пък премиерът Пламен Орешарски се позовава на становището на председателя на парламента Михаил Миков, че решението от 22 октомври е правно нищожно и отказва да го изпълни. Това е повод “Атака” да бойкотира кворума. На 1 януари 2014 г. при липсата на ново законодателство мораториумът свършва и пълчища купувачи на земи нахлуват от Европа с торби недекларирани каймета. Изкупуват земята като една човешка длан с плащания в брой. Наследниците ѝ така забогатяват, че Росен Плевнелиев и Любо Павлов се сдобиват с цели махали български съседи в Халкидики и на френската Ривиера. Французи и холандци орат в Добруджа и равното Загоре. Добруджанци и зааралии се пекат край Кан, Ница и Ханиоти. Плевнелиев и Павлов обявяват задграничните си имоти  за продан, защото между новите им комшии са Бареков, Пеевски и Азис.

(б) Правителството внася законопроекта, но парламентът не събира кворум да го гласува и мораториумът пада. Виж останалото в точка (а).

(в) Правителството внася законопроекта, но поумнелият парламент го отхвърля. Пак следва остатъкът от точка (а).

(г) Правителството внася законопроекта и безвъзвратно оглупелият парламент го приема. Европейските институции и държави-членки си отбелязват това, но не развалят заради него коледната си ваканция.

След Нова година някои страни отказват да отворят трудовите си пазари за българи, позовавайки се на това, че България също нарушава договорите.

Европейската комисия изчаква българите да изтрезнеят от Васильовден, Йордановден и Ивановден и им обявява процедура за нарушение – ускорена като на унгарците.

Докладът за правосъдието и вътрешните работи съдържа звънки политически шамари. Като например “България е на кръстопът”. Това е брюкселският начин да се каже “мамата си трака”.  Назначават ни усилено наблюдение – с доклади през шест месеца и заплахи да резнат я тези пари, я – онези.

Кривият макарон, който води към Шенген, става още по-крив.

Либералите в Европейския парламент размахват големия член 7  на Лисабонския договор, по който се отнема правото на глас на държави-членки.

Външните министри на Германия, Дания, Холандия и Финландия потвърждават искането си за по-строг и ефективен механизъм за санкциониране на нарушителите на договорите. Комисията, както е обещала преди половин година, излиза първо със съобщение, а после със законодателно предложение за такъв механизъм.

То предвижда освен вход ЕС да има и изход. За да се пробие той, трябва промяна на договорите. Кампанията за европейските избори през май 2014 г. е добър повод тя да се обсъди. Един от аргументите са безобразията в България.

Евродепутати се забавляват да правят публични изслушвания и пленарни дебати заради страната ни. Тя става боксова круша в кампанията. Кандидатите се кълнат да не позволят повече ЕС да приема такива страни. За Европа тя става “урок научен от миналото”. Стажант-репортерите в международните отдели на целия европейски печат имат тема за упражнения.

Барозу е нервен. Иска да стане шеф на НАТО, а го занимават с разни балканци-троянски коне. И ги сочат като една от грешките му.

Планът на Станишев да стане еврокомисар се спихва. И утешителното евродепутатство е под въпрос.

Волен Сидеров снове с гол в ръката нож и зове на бунт срещу Европа, новата империя, която наказва българите, защото бранят земята си. (Ке умрем за нея!)

Междувременно става ясно, че можем да си умрем и ей така, защото застудява и идват новите сметки за ток и парно. И боят настава. Оставка!

Мораториумът става всеобщ. Всичко замира и се отлага, докато се оправим.

Президентът може да наложи вето на евентуален закон за продължаване на мораториума. От което пак следват сценарии (в) или (г) както и сезиране на Конституционния съд.

Така мога да си прогнозирам до утре, но няма смисъл.

Прави са тези, които нарекоха решението на парламента от 22 октомври “пържен въздух”. То наистина е такова юридически. Политически обаче вече е изпържен не въздухът, а репутацията на България. Играх си да пиша сценарии, за да видите, че страната ни е политически непредвидима – с всички последствия от това.

Нашият парламент нагледно показа, че една антиевропейска партия може демонстративно да налага антиконституционни решения в нарушение на договорите на ЕС. И че прави това с подкрепата на партиите представящи се за проевропейски.

Да, най-вероятно парламентаристите ни ще се уплашат от себе си и ще се поправят, или пък Конституционният съд ще ги поправи. Или сега, или по-късно. Макар и това да не е съвсем сигурно предвид решението му за Пеевски.

Ама на Европа как ще обясним този цирк? Ние – ей така, на майтап…Сещате ли се те какво могат да ни направят със същия жизнерадостен мотив?

Не мога да не цитирам точния анализ на Радан Кънев: “С това решение България затвърждава образа на формален член на ЕС, духовно и политически отчужден, икономически и юридически отсъстващ. Опасността България да изпадне в третата скорост от Европа на две скорости е все по-очевидна”.

П.П.: Не са прави тези, които твърдят, че подобни “малоумия” са правили Германия, Холандия и Великобритания с искането си да се ограничи свободата на движение на българи и румънци. За да бъдем точни, тези държави през април поискаха от Европейската комисия да им посочи съществуващо или да им предложи ново европейско законодателство, с което да ограничат т. нар. социални туристи – хората, които отиват да живеят там от социални помощи, без да работят и да се осигуряват. През октомври комисията им отговори – имате такова законодателство – Директива 38 от 2004 г. за свободното движение на хора в ЕС. Тя посочва, че след 90 дни пребиваване в друга държава-членка европеецът трябва да докаже, че има от какво да се издържа, или да си ходи. Не знам защо всички у нас решиха, че с това Комисията ни защитава. Посланието зад нейното обяснение беше: “Не ги пускайте в Шенген”. Защото единственият начин да отчитате, кога им изтичат трите месеца и можете да ги изгоните, е да имате граница, на която да ги регистрирате кога влизат. И не напразно германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че е доволен от отговора и е разбрал посланието. Във Великобритания, основно в таблоидите, се вихри дива популистка кампания срещу мигриращите българи и румънци. Правителството, което се съобразява с преобладаващите антиевропейски настроения, не ограничи достъпа на източноевропейците. Затегна достъпа им до социални придобивки. Съвсем законно.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *